Rundt tre hundre migranter og flyktninger fikk torsdag gå om bord i et tog som skulle gå fra den ungarske hovedstaden Budapest til byen Sopron nær den østerrikske grensen.

Det skjedde etter at ungarske myndigheter hadde holdt Keleti-stasjonen i Budapest stengt for flyktningene i flere dager. Mange av dem ønsker å reise til Tyskland.

Toget ble imidlertid stoppet av ungarsk politi i byen Bicske, der det ligger en flyktningleir, rundt 35 kilometer vest for Budapest.

Det oppsto fullt kaos da flyktningene ante uråd. Mange ønsker å unngå å bli registrert i Ungarn i frykt for å bli sendt tilbake til landet senere, og de fleste som var om bord, nektet å gå av. Politiet lyktes imidlertid med å tømme en vogn, mens ytterligere fem vogner sto på stasjonen i heten torsdag. Noen migranter hamret nevene i togvinduene og ropte «ikke leirer, ikke leirer».

– Ingen respekt

En mann, hans kone og deres lille barn ble brutalt fjernet da de la seg ned i skinnegangen ved stasjonen. Flere la på sprang over jordene, mens andre presset seg inn på toget igjen.

– Vi trenger vann. Respekter menneskene her inne, det er ingen respekt for menneskene. Vi ønsker å dra til Tyskland, sier syreren Midu, som fortsatt var på toget torsdag, til Reuters.

Ifølge AFP delte politi ut vannflasker, men noen av migrantene kastet flaskene på bakken i avsky. Rundt 100 politifolk, inkludert opprørspoliti var på stedet, mens ytterligere forsterkninger kom til stasjonen sent torsdag ettermiddag.

Lokale medier melder at ytterligere ett tog ble stoppet i den nordvestlige byen Györ og titalls flyktninger ble eskortert ut av politi.

Enige om forslag

Etter å ha snakket med Frankrikes president François Hollande torsdag morgen, kunngjorde Tysklands statsminister Angela Merkel at de to er enige om å legge fram et felles forslag om at alle EU-land må ta imot et bestemt antall flyktninger og asylsøkere.

– Vi er enige om at vi trenger bindene kvoter i EU for å fordele byrdene. Det handler om solidaritet, sa Merkel da hun besøkte Bern i Sveits.

– Disse mennene og kvinnene og familiene deres flykter fra krig og forfølgelse. De trenger internasjonal beskyttelse, sa Hollande.

Ungarns statsminister Viktor Orbán ser på sin side flyktningkrisen først og fremst som et problem som krever økt grensekontroll. Landet er i ferd med å bygge et piggtrådgjerde mot nabolandet Serbia, etter at 50.000 migranter og flyktninger tok seg over grensen bare i august.

– Dette er ikke et europeisk problem. Det er et tysk problem. Ingen ønsker å bli i Ungarn, i Slovakia, i Polen, i Estland, alle vil til Tyskland. Vår jobb er bare å registrere dem, sier han.

Mobilisering

Samme dag oppfordrer flere europeiske ledere til handling etter at bildene av en tre år gammel syrisk gutt som ble funnet druknet på en strand i den tyrkiske byen Bodrum, har blitt spredt med lynets hastighet på sosiale medier.

– Han hadde et navn: Aylan Kurdi. Rask handling kreves. En mobilisering i hele Europa trengs raskt, skriver Frankrikes statsminister Manuel Valls på Twitter.

Også guttens fem år gamle bror Galip og moren Rehan (35) var blant de tolv personene som druknet da to båter med 23 mennesker kantret under overfarten til den greske øya Kos.

Faren til de druknende guttene, Abdullah Kurdi, var den eneste i familien på fire som kom fra ulykken i live. Etter å ha besøkt likhuset i Mugla, uttalte han seg, oppløst i tårer, til journalister.

– Vi ønsker verdens oppmerksomhet mot oss, slik at den kan hindre at det samme skjer med andre, sa han. (©NTB)

Foto: REUTERS/Bernadett Szabo