Likevel vil partiet ikke ha omkamp om plasseringen av sjukehuset mellom Molde og Kristiansund.

– Vi forholder oss til at beslutningen nå er tatt og at det nye sjukehuset skal bygges. Vi støtter det, sier Torgeir Micaelsen (Ap) til Sunnmørsposten. Han er Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann i Stortinget.

I går møtte han ansatte ved Ålesund sjukehus.

– Jeg skjønner godt at de ansatte er bekymret for det skrikende behovet for nytt utstyr og vedlikehold her, sier Micaelsen.

Etterslepet er stort og foretaket må spare 630 millioner innen 2021 for å få råd til investeringer. Samtidig ligger de 50 millioner dårligere an allerede i år.

Ikke modellen

– I vårt alternative budsjett har vi 1,2 milliarder mer enn regjeringen til helseforetakene. For Helse Midt ville det grovt anslått gitt 150 millioner mer bare i år, hevder Ap-politikeren.

Disse pengene ville gått til Helse Midt som så måtte ha fordelt dem videre til sine tre lokale helseforetak, og Micaelsen kan ikke i dag si hvor mye som hadde gått til opprustning av Ålesund sjukehus.

150 millioner er for øvrig omtrent summen sjukehusene i fylket har meldt inn som akutt behov for nytt medisinsk-teknisk utstyr. Ap-talsmannen mener uansett at deres budsjett ville gitt mer penger til drift.

Ove Økland både arbeider på sjukehuset og er politisk aktiv (Ap). Han tror ikke det er mulig å spare inn 630 mill.

Det alle venter på nå er hvilke føringer nasjonal helse- og sjukehusplan vil legge for muligheten til grep rundt struktur og funksjoner.

Ifølge Micaelsen vil Ap beholde akutt-tilbud på de fleste sjukehus som i dag.

Eva Vinje Aurdal (Ap) erkjenner at de har vært for passiv lokalt og slått seg til ro med lovnadene om at Ålesund fortsatt skal være hovedsjukehuset. Ifølge Aurdal pågår det en uheldig sentraliseringstrend mot St. Olavs.

– Ålesund har et sjukehus med fylkesfunksjoner. Hele fylket taper på å ikke ruste opp her, sier hun.