Gullsmed Egil Kvamsås i Ålesund vil ha erstatning fra selskapet som driver Amfi-senteret på Moa. Årsaken er at han mener at sikkerheten ved kjøpesenteret var for dårlig, da tjuver slo til mot forretningen hans i fjor sommer.

Det er satt av to dager til søksmålet i Sunnmøre tingrett 9. og 10. november.

Satte alarm ut av spill

To dager før innbruddet, var det ifølge dommen mot to av gjerningsmennene, teipet fast en plastbit fra en brusflaske på alarmsensoren ved inngangspartiet på kjøpesenteret.

Det gjorde at det ble utløst en feilmelding i alarmsystemet. Sunnmørsposten er ikke kjent med hvordan feilmeldingen ble håndtert, og den lokale senterlederen ville ikke svare da saken ble omtalt i fjor.

Jobbet uforstyrret

Alarmen ble ikke utløst da tjuvene slo til, og de kunne derfor jobbe uforstyrret med å bryte opp safen. Heller ikke det faktum at det ble brukt pressluftverktøy under innbruddet, gjorde at tjuvene ble oppdaget.

Gjerningsmennene snudde også to overvåkningskameraer ut av posisjon, slik at de unngikk å bli filmet.

– Har betalt for alarm

– Egil Kvamsås har betalt for alarmtjenester fra senteret, og hatt tiltro til at det blir fulgt opp på en forsvarlig måte, sier advokaten hans Krister Øie Braute.

Det hevder de ikke har skjedd og mener det er årsaken til at tjuvene kunne holde på i lengre tid med å bryte opp safen.

– Men burde ikke gullsmeden hatt egen alarm?

– Han har sikret seg med safe, og en senteralarm som dekker området rett utenfor lokalet. Han har derfor følt seg sikker, svarer Braute.

Ingen forsikring

– Vi ble fortalt at Moa var det tryggeste kjøpesenteret i landet. Og det sier de fremdeles, sa Kvamsås til Sunnmørsposten den gang.

– Har ingen spesielle avtaler

Ove Skrøvseth som er administrerende direktør i Amfi Drift, vil ikke svare på om manipuleringen av alarmen burde vært oppdaget, eller på andre forhold om saken så lenge den er under etterforskning.

Amfi-direktøren sier samtidig at de ikke har ansvar for å sikre verdiene til butikkene.

– Men dere har ansvaret for å sikre selve bygget - en såkalt «skallsikring»?

– Nei, vi har ingen spesielle avtaler med leietakerne om at vi skal foreta sikring av bygget. Vi forsikrer våre interesser i forhold til brann og andre hendelser, og leietakerne sikrer sine verdier, svarer Skrøvseth.

Motstridende uttalelser

Senterleder Anne Mari Rødal Kleppe ved Amfi Moa, uttalte imidlertid til smp.no i fjor høst, at de har «ansvar for fellesarealene utenfor butikkene og en «skallsikring» av bygget» - men at de anbefaler leietakerne å ha egne alarmer og kameraer.

Amfi-direktør Skrøveseth står likevel på sitt, og sier at senteret i sine standardkontrakter ikke har spesielle forpliktelser om å sikre sentrene mot innbrudd.

Rettsstrid om utbyttet

Under straffesaken ble det diskusjon om verdien på utbyttet. Eierne mener det forsvant hovedsakelig gull, diamanter og smykker for 4,6 millioner kroner. Men dette mente forsvarerne til de to mennene, var for dårlig dokumentert.

Gjerningsmann forduftet

Mennene ble dømt for å ha stjålet verdier for om lag to millioner kroner. Både utbyttet og den tredje mannen som var siktet og etterlyst i saken forduftet etterpå.

Allerede dagen etter innbruddet var politiet på sporet. De fulgte etter mannen etter at han sjekket ut fra et hotell i Oslo med en trillekoffert. Men ifølge dommen, mistet de ham i Asker vest for hovedstaden.

<strong>Rett ved inngang:</strong> Gullsmeden ligger på innsiden av denne inngangen ved kjøpesenteret på Moa. Ingen oppdaget at gjerningspersonene to dager før innbruddet manipulerte alarmen. Arkivfoto: Nils Harald Ånstad
Her spaserer det politiet mener er den tredje gjerningsmannen etter gullsmedbrekket på Moa i fjor, vekk fra åstedet. Utbyttet som besto av penger, gull, diamanter og smykker ble lagt i en svart bag - trolig den samme som mannen bærer på bildet fra overvåkningskameraet. Etterforskningen viser at gjerningsmennene forlot kjøpesenterlokalene klokka 01.51 natt til 15. august i fjor.