Bevegelsen i øvre del har avtatt noe i løpet av dagen, men er fremdeles høy (3,4 centimeter siste døgn), opplyser NVE i en pressemelding søndag kveld.

- I nedre del har hastigheten været relativ lav, opptil 2 mm/døgn. På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler, antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går, opplyser sekssjonssjef Lars Harald Blikra i NVE.

Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen.

Direkte: Se direktevideo fra Mannen

Fra fredag til natt til i dag observerte vi flere akselerasjonsfaser i den øvre del av Veslemannen. Hastigheten var oppe i 16 cm/døgn (6,6 mm/t) natt til søndag. Bevegelsen i øvre del har avtatt noe i løpet av dagen, men er fremdeles høy (3,4 cm/døgn). I nedre del har hastigheten været relativ lav, opptil 2 mm/døgn. På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at øvre del kan rase ut uten at resten går. Et slikt skred vil ikke kunne rekke ned til bebyggelse eller jernbanelinje.

- På bakgrunn av at det fortsatt er relativt store bevegelser i fjellet, er farenivået fremdeles rødt, ifølge Blikra.

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra orienterte presse om situasjonen ved det rasfarlige fjellet Mannen.
Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, ved Mannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix