Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har besluttet å senke farenivået for det ustabile fjellpartiet ved Mannen i Romsdal.

– Etter de store bevegelsene i øvdre del av Veslemannen natt til søndag har bevegelsene gradvis avtatt. I øvre del er hastighetene nå 2-3 cm/døgn. I nedre del har det ikke vært store bevegelser og de har vært stabile på rundt 2 mm/døgn, skriver NVE i siste statusrapport.

Moderat fare

På grunn av de reduserte bevegelsene i fjellpartiet har fjellskredovervåkningen satt ned farenivået for Veslemannen til gult (moderat).

– Vi har hatt et par perioder med stor økning. Fra i går jevnet det seg ut og bevegelsene har gått ned. Vi går ikke ned i oransje farenivå (høyt) fordi det er en forberedende fase når vi hever nivået, sier geolog Lars H. Blikra.

Natt til søndag målte NVE de største bevegelsene siden målingene startet. I en periode var hastigheten oppe i 16 cm i døgnet. På det meste i oktober i fjor var det en bevegelse på omtrent 7 cm i døgnet.

Det øvre partiet kan komme først

Den siste uken har det kommet 81 millimeter nedbør ved Mannen, men natt til mandag har det bare regnet 2 millimeter.

Det er langt større bevegelser i øvre del av fjellpartiet (158 mm siste uke) enn nedre del (6,9 mm siste uke).

Søndag snakket sjefsgeolog Lars Harald Blikra om at man kunne se for seg at det øvre partiet kunne komme i et skred først, og geologen anslo at dette partiet hadde rundt 10 - 20.000 kubikkmeter med masse.

Hele det aktive partiet rundt 11-1200 meter over havet ved Veslemannen har et volum mellom 120.000 og 180.000 m3.

Lite nedbør er ventet

Det meldes om lite nedbør kommende uke, og geologene har sett at bevegelsene i fjellet har tett sammenheng med nedbør. 18. september hevet NVE farenivået til ekstremt, og beboelsen under fjellet ble evakuert. Nå er det altså senket til gult (moderat).

Her kan du sjekke værvarselet for området (ekstern lenke)

Fri ferdsel i området

– I og med at farenivået er gult har politimesteren trukket tilbake sin beordring om evakuering. Det gjelder også oppholdsforbudet. Vaktholdet blir også trukket tilbake, og situasjonen er normalisert, sier lensmann Andreas Hustad under pressekonferansen.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune opplyser at Raumabanen også etter hvert vil gå som normalt.

– Det er fri ferdsel i området, sier Hustad.

I og med at det er fri ferdsel i området har de evakuerte mulighet til å flytte tilbake.

Kommunen vil likevel holde de ni evakuerte løpende orientert og diskutere mulige situasjoner som kan oppstå. Beboerne lever under konstant uvisshet. Kommer det mye nedbør ved fjellpartiet, kan situasjonen fort snu igjen.

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, ved Mannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix