Dette er en av konklusjonene i et innspill til kommuneplanen som grunneier og eiendomsutvikler Inger Johanne Langeland i Nedregaard as og ART ariktekter og ingeniører AS har skrevet under på.

Helhet

Allerede i sommer da planutkastet ble sendt ut på høring, etterlyste Langeland en mer helhetlig plan også for Moa.

- Jeg er litt skuffa over den oppmerksomheten Moa har fått i den nye planen, sa Inger Johanne Langeland til Sunnmørsposten den gangen.

Det var spesielt de gode uterommene og møtesteder for befolkningen også utenom butikkenes stengetider Langeland etterlyste.

Udefinert område

Og det er også disse tankene som i stor grad ligger til grunn i det dokumentet som nå er sendt til planleggerne i Ålesund kommune. Men det påpekes også at det er viktig hvordan de samme planleggerne omtaler Moa.

- Vi mener at Moa fortjener en klarere benevnelse som vektlegger at dette er en bydel som er ett av to hovedsentra i Ålesund by, står det i innspillet.

Gatebruksplan

I kommuneplanen er det laget en gatebruksplan som Langeland & co mener er et godt redskap for å planlegge utviklingen av Ålesund sentrum og se området som en helhet.

En slik plan må også vise grønne og trafikkfrie forbindelser, sosiale møteplasser og felles torg med utadvendte funksjoner, står det videre i innspillet.

Fortetting

Stor befolkningsvekst gjør at Ålesund skal fortettes, og den største fortettingen skal skje fra Nørvasundet og østover.

«Moa utgjør et naturlig sentrum for indre bydeler og vil stadig være et naturlig samlingssted for en stor del av denne befolkningen. Moa har blitt et kommersielt begrep som har bredt seg utover. På tross av befolkningstetthetene og planlagt fortetting, framgår det ikke av kommuneplanen at Moa skal forsterkes med offentlige rom, grønne forbindelser og uteområder for sosialt byliv som er i samsvar med de urbane kvaliteter som ivaretas i Byen», står det i innspillet. Og med «Byen» mener de Ålesund sentrum.

Mange innspill

- Jeg er ikke sikker på om vi kommer til å lage en gatebruksplan for Moa, men vi har fått flere innspill til planen som vi skal se på samla.

Det sier Liv Kjersti Finholt på plan- og bygningsavdelinga i Ålesund kommune. Hun mener at både samfunnsdelen og arealdelen av kommuneplanen sier klart at Moa skal til å få urbane kvaliteter.

Inger Johanne Langeland brukte tidligere i sommer dette området på Moa som et eksempel på at uteområdene ikke er spesielt attraktive.