Valldal-jordbær lar vente på seg

Valldalbær blir det ikkje før langt ut i juli. Østlandsbæra er derimot på veg til butikkane.

Sola lar vente på seg i Valldal i år, og det same gjer jordbæra. Dei første bæra frå Valldal Grønt AS kjem tidlegast 16. juli, men då berre i små mengder som blir selt lokalt. Veka etter kan kanskje andre delar av regionen få litt av go’bæra, spår Harald Valle i Valldal Grønt. Han ber til værgudane om sol og varme snart.

Tidspress for NRK

– Vi hadde «gjettemøte», og i Liabygda anslo dei 16., 17. eller 18. juli for dei første bæra, fortel Valle.

Den 18. juli kjem nemleg Linda Eide med fullt NRK-team for å lage TV av jordbæra. Valldal og jordbæra skal vere med i «Norske Attraksjoner».

– Da håper vi jo ha litt bær å vise fram. Men vi spelar på naturen sitt lag.

På Myklebust gard i Valldal ventar Harald og sonen Geir Myklebust óg på sola. Geir viser oss rundt på åkrane, men alt vi finn er grøne klumpar og jordbærsnutebillar.

– Det blir seinare enn i fjor, seier Geir, som reknar og gjettar 20.-25. juli for dei første bæra sine. Men han er ikkje spesielt uroa for veret, sjøl om det ligg nysnø i fjella.

– Det kan jo ikkje halde seg så kaldt.

Raskare Østlandsbær

Norske jordbær kjem likevel i butikkane før 20. juli. Avgang for jordbær frå Østlandet til Nordvestlandet skjer alt i dag, melder jordbærsjef i Bama, Roger Utengen.

– Berre i små kvanta no, det er for kaldt om natta enno, seier han.

– Jordbærtoppen i Norge blir i år veke 28 og 29.

Kvalitetsbær

At Valldal kjem etter Østlandet er ikkje nødvendigvis ei ulempe for produsentane, men kan bety høgare prisar for forbrukarane.

– Vi er spente på veret, men blir det bra så er det ein fordel med lang modningstid, seier Valle.

– Det er greit med mindre konkurranse, seier Geir Myklebust.

Diplom-Is lanserer i år jordbær-is med jordbær frå Valldal.

– Valldal er ei merkevare, ein identitet på gode jordbær. Det jobbar vi sterkt for å få til, seier Harald.

Kvifor er bæra så gode?

– Det er klimaet, bra temperatur, lyse netter, lang modningstid og god jord, meiner Geir.

– Dei er ikkje alltid størst, men dei er alltid best, skryt han.

Ventar

I Spar-butikken i Valldal sentrum er det berre belgiske jordbær å få enno. Dei er spesielt gode i smaken i år, meiner dagleg leiar Olav Muri. Men han ser fram til ferske jordbær frå gardane i heimbygda.

– Når vi får dei bæra, er det det folk vil ha.

Vebjørn Johansen går lett forbi dei belgiske jordbæra.

– Eg har ikkje ete jordbær i år. Eg ventar til dei skikkelige bæra kjem.

Gler han seg?

– Klart det! De e jo dei beste jordbæra i vera, e de ikkje?

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Må omstille for 145 mill.:

Presset øker ytterligere på direktøren og styret

Dramatisk år i vente for Helse Møre og Romsdal. Foretaket mangler fortsatt 40-45 millioner på å komme i mål med 2017-budsjettet.

77 meter lang ny brønnbåt fra Aas Mek.:

Luksus for både fisk og mannskap

På øverste dekk, som på et cruiseskip, kan mannskapet på «MS Øystrand» slappe av mellom harde arbeidsøkter.

Ekornes satsar sjøvegen

Ekornes kan spare rundt ti millionar i året på å flytte møbeltransport frå bil til skip.

Flaum

Ekstremt mykje vatn i Ørsta

Vegen i Follestaddalen har fått juling, og elvane er ekstremt store i Ørsta.

Mye nedbør skaper trøbbel på Nordvestlandet:

Brannvesenet reddet industriområde fra truende stor elv

Nedbøren skaper trøbbel flere steder. Brannvesenet jobber nå med å holde kontroll med elva gjennom Sjøholt sentrum.