Pass deg for tyver:

Nå er det mer å tjene på innbrudd

Innbruddene blir færre, men verdien av det som stjeles i hvert innbrudd øker, opplyser informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Vi går inn i årets høysesong for innbrudd. Juli og august er de mest utsatte månedene. I Møre og Romsdal har Gjensidige i snitt utbetalt 1,1 millioner kroner de 10 siste årene etter boliginnbrudd.

Årlig rammes over 10 000 boliger i Norge av innbrudd, og tyvenes utbytte har nesten fordoblet seg på få år. I Møre og Romsdal betalte dette forsikringsselskapet ut 800.000 kroner i erstatning etter innbrudd i 2007, 1,5 millioner i 2008 og 1,4 millioner kroner i fjor. Antallet boliginnbrudd disse årene var 49, 64 og 52.

I feriemånedene juli og august rammes 2100 norske boliger av innbrudd. Det er 15 prosent høyere risiko for innbrudd i disse månedene enn i resten av året. Tendensen er den samme langs kysten. Juni er derimot en relativt rolig måned med færre innbrudd og tyverier. Selv hus utenfor allfarveg er utsatt.

– Det er flere innbrudd og større utbytte pr. innbrudd i fellesferien, men innbrudd foregår hele året, sier Voll.

Utbytte doblet

Sommeren 2009 var det noe færre innbrudd enn i 2008. Samtidig økte utbyttet av hvert innbrudd kraftig.

– I 2007 fikk tyven i gjennomsnitt med seg verdier for 19 000 kroner per innbrudd. I 2009 var dette økt til hele 35 000 kroner, sier Arne Voll.

Innbruddene ble færre fra 1994 til en foreløpig bunn i 2007. De to siste årene har antall tyverier og ikke minst utbyttet fra det enkelte tyveri økt markert.

Profesjonelle

Gjensidige mener at økningen kan skyldes de senere års velstandsvekst og gode tider som gjør at hjemmene til folk inneholder nye pc-er, flatskjermer og annet lett omsettelig elektronisk utstyr. At utbyttet per innbrudd øker er bekymringsfullt, fordi innbrudd i privatboliger da er blitt mer attraktivt for kriminelle. Dette kan også være en av grunnene til at antall innbrudd øker sterkere enn vi har sett de senere år. De fleste innbruddene skjer på dagtid.

– De siste årene er det registrert profesjonelle bander, også fra Øst-Europa som reiser rundt. Disse sonderer terrenget i forkant og ser seg ut hus i velstående boligområder. De har ofte med seg varebil og tømmer huset raskt og effektivt for lett omsettelige verdier. Det å oppleve at noen har rotet rundt i ens private ting i eget hjem er ingen god følelse. Med enkle grep kan risikoen for innbrudd reduseres kraftig, avslutter Arne Voll.

Tyvene tar lette og dyre ting

Arne Voll
Siste nyheter

Mener Hafast tvinger fram Borgundfjordstunnelen

– Regjeringens valg av Hafast har gjort Borgundfjordtunnelen og Veddemarktunnelen mer aktuelle

Perlescoring av Bale avgjorde El Clásico

Real Madrid fikk sin revansje mot erkerivalen i cupfinalen.

Gulljagende City snublet mot bunnlag

Bunnlaget Sunderland bremset Manchester Citys gullhåp, men klarte ikke å øke egne muligheter for overlevelse nevneverdig.

Nordfjordeid

41 forenkla førelegg

Mange tekne i fartskontroll onsdag

Drømmestart for City

To av topplagene i Premier League spiller utsatte kamper søndag. Også cupfinalen mellom erkerivalene Barcelona og Real Madrid står på menyen.

Tok bursdagsfeiringa i Ørsta

VG-teiknar Roar Hagen feira 60-års dagen i Ørsta.

Drømmestart for City

To av topplagene i Premier League spiller utsatte kamper søndag.

Bildene strømmer inn:

Dagens trippel

Tre p-plasser i en parkering. Noen bedre?

Lykkelig gjenforening for hund på rømmen

«Lexie» og eieren ble til slutt gjenforent i Ålesund.

Vurderer nytt skitrekk i Stryn

Eit skitrekk for skihopparar bør kunne brukast av andre, meiner Tor Åge Berglid.

Mener Hafast tvinger fram Borgundfjordstunnelen

– Regjeringens valg av Hafast har gjort Borgundfjordtunnelen og Veddemarktunnelen mer aktuelle

Ålesund

Mann tatt for bedrageri på Moa

Han hadde også narkotika på seg

Rullar påskeferien inn

Ikkje alle har planar om å reise til fjells i påska.

Ålesund

Nektet å betale drosjen

Ble kjørt til politihuset.