Pass deg for tyver:

Nå er det mer å tjene på innbrudd

Innbruddene blir færre, men verdien av det som stjeles i hvert innbrudd øker, opplyser informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Vi går inn i årets høysesong for innbrudd. Juli og august er de mest utsatte månedene. I Møre og Romsdal har Gjensidige i snitt utbetalt 1,1 millioner kroner de 10 siste årene etter boliginnbrudd.

Årlig rammes over 10 000 boliger i Norge av innbrudd, og tyvenes utbytte har nesten fordoblet seg på få år. I Møre og Romsdal betalte dette forsikringsselskapet ut 800.000 kroner i erstatning etter innbrudd i 2007, 1,5 millioner i 2008 og 1,4 millioner kroner i fjor. Antallet boliginnbrudd disse årene var 49, 64 og 52.

I feriemånedene juli og august rammes 2100 norske boliger av innbrudd. Det er 15 prosent høyere risiko for innbrudd i disse månedene enn i resten av året. Tendensen er den samme langs kysten. Juni er derimot en relativt rolig måned med færre innbrudd og tyverier. Selv hus utenfor allfarveg er utsatt.

– Det er flere innbrudd og større utbytte pr. innbrudd i fellesferien, men innbrudd foregår hele året, sier Voll.

Utbytte doblet

Sommeren 2009 var det noe færre innbrudd enn i 2008. Samtidig økte utbyttet av hvert innbrudd kraftig.

– I 2007 fikk tyven i gjennomsnitt med seg verdier for 19 000 kroner per innbrudd. I 2009 var dette økt til hele 35 000 kroner, sier Arne Voll.

Innbruddene ble færre fra 1994 til en foreløpig bunn i 2007. De to siste årene har antall tyverier og ikke minst utbyttet fra det enkelte tyveri økt markert.

Profesjonelle

Gjensidige mener at økningen kan skyldes de senere års velstandsvekst og gode tider som gjør at hjemmene til folk inneholder nye pc-er, flatskjermer og annet lett omsettelig elektronisk utstyr. At utbyttet per innbrudd øker er bekymringsfullt, fordi innbrudd i privatboliger da er blitt mer attraktivt for kriminelle. Dette kan også være en av grunnene til at antall innbrudd øker sterkere enn vi har sett de senere år. De fleste innbruddene skjer på dagtid.

– De siste årene er det registrert profesjonelle bander, også fra Øst-Europa som reiser rundt. Disse sonderer terrenget i forkant og ser seg ut hus i velstående boligområder. De har ofte med seg varebil og tømmer huset raskt og effektivt for lett omsettelige verdier. Det å oppleve at noen har rotet rundt i ens private ting i eget hjem er ingen god følelse. Med enkle grep kan risikoen for innbrudd reduseres kraftig, avslutter Arne Voll.

Tyvene tar lette og dyre ting

Arne Voll
Slik unngår du innbrudd
* Få huset til å se mest mulig bebodd ut, inne og ute. * Allier deg med naboen for post og søppel. Be postkontoret og avisen om å stoppe levering når du er bortreist. * Ha tidsbryter til lyset inne og ute og radio. * Viderekoble telefonen din til mobil eller feriested. * Sjekk alle dører og vinduer. * Pass på skjulte vinduer og dører. * Fysiske hindringer gjør at tyvene bruker lengre tid og lager mer støy.
Siste nyheter

Ble bøtelagt for mobilbruk

Politiet utførte to trafikkontroller tirsdag kveld, og tok i tillegg førerkort fra en ruspåvirket sjåfør.

Pangstart for Warholm

Karsten Warholm fikk en kanonstart på VM i USA.

Veltet i lastebil

Sjåførens tilstand skal ifølge Ålesund sykehus nå være stabil.

Postet gledesmelding om at Utøya-leire ble stanset

Ålesunderen Kaspar Johan Birkeland benyttet anledningen til å markere treårsdagen for terrorangrepet 22. juli på sin egen måte.

AaFK-debut for «Mos» og Karnass

Både Mustafa «Mos» Abdellaoue og El Mehdi Karnass er med fra start for AaFK i kveldens oppgjør mot Sarpsborg 08. I tillegg er Michael Barrantes tilbake etter VM.

Jönsson: - Dette duger ikke!

Jan Jönsson forbannet på slett forsvarsspill.

Brannen er slukka

Brannvesenet har no kontroll over brannen i Aure.

Motgangen fortsetter for AaFK

Tapte 2-3 for Sarpsborg, med to nysigneringer og Michael Barrantes tilbake på banen.

AaFK-debut for «Mos» og Karnass

Både Mustafa og El Mehdi Karnass er med fra start for AaFK i kveldens oppgjør mot Sarpsborg 08.

Viktig med god start

Alle førebuingar har vore optimale. No er både Karsten Warholm og trenar Arve Hatløy klare for VM i USA.

- Pårørande er letta

Anke avvist etter bussulykka i Fardal.