Molde: Høyre valgte erfaring foran alder og Sunnmøre foran Nordmøre på lørdagens nominasjonsmøte. Både Elisabeth Røbekk Nørve og Arnulf Goksøyr har mulighet for en sikekr plass på Stortinget kommende periode.

Elisabeth Røbekk Nørve, Ålesund ble valgt med god margin i kampen om andreplassen mot 35 år yngre Monica Molvær. Det ble 54 stemmer til Røbekk Nørve og 36 stemmer til Monica Molvær.

- Jeg er veldig glad og takknemlig, Nå gleder jeg meg virkelig til valgkampen, sa Elisabeth Røbekk Nørve til Sunnmørsposten etterpå.

Monica Molvær tok ikke nederlaget kjempetungt. I alle fall ga hun ikke uttrykk for det.

- Jeg har lært mye av dette. Det viktige nå er at vi gjør et godt valg for Høyre, sa hun til Sunnmørsposten.

Goksøyr på tredje

Arnulf Goksøyr, Herøy ble valgt inn på tredjeplass. Han vant kampvoteringen mot den 30 år yngre Unge Høyre-kandidaten  Vetle Wang Solheim, Smøla.  Og denne gangen også Sunnmøre mot Nordmøre. Erfaring vant igjen. Og Sunnmøre vant. Goksøyr fikk 57 stemmer mot Soleims 33.

Helge Orten ble som ventet valgt enstemmig på førsteplassen og med akklamasjon. Han har en uvanlig sterk posisjon i Møre og Romsdal Høyre, ser det ut til - for nedover på lista var det avstemminger om annenhver plass.

- Motivasjonen er på topp. Det er utrolig kjekt å vite at jeg har et enstemmig nominasjonsmøte bak meg, sa Helge Orten fra talerstolen.

Først på fjerdeplassen kom stjerneskuddet fra Smøla, Vetle Vang Soleim inn. Men han sa seg godt fornøyd etterpå. Med tre på Stortignet, som er Høyres mål, kan Soleim bli en nokså hyppig møtende varamann. Og dersom Helge Orten blir statsråd i en ny Erna Solberg-regjering, kan han til og med bli fast møtende på Stortinget.

Skulle gjerne hatt tredjeplassen

- Unge Høyre skulle gjerne hatt tredjeplassen, slik nominasjonskomiteen foreslo. Uansett skal vi gjøre vårt ytterste for at Høyre skal få tre inn på Stortinget. Selv er jeg både glad og ydmyk for fjerdeplassen, sa Soleim til Sunnmørsposten etterpå.

På femteplass ble Sidsel Sæterøy, Kristiansund foreslått. Det ble også Randi Bergundhaugen fra Vestnes og Lars Olav Hustad, som er ordfører i Rauma. Sidsel Sæterøy vant med over 50 prosent av stemmene, 54 stemmer.

Før nominasjonsmøtet startet opp ble det en svær diskusjon rundt innkallingen, som lett kunne ha endt med at hele nominasjonsmøtet ble utsatt. Det var Ålesund Høyres leder, Torgrim Finnes, som gjorde oppmerksom på at innkallingen av delegater kan ha vært feilaktig. Nytt regelverk ble innført 18. juni i år, mens innkallingen har tatt utgangspunktet i det gamle regelverket.

Forskjellige regelverk

Forskjellen på de to regelverkene er måten å regne ut antall delegater på. Det nye regelverket ville ha gitt flere utsendinger totalt. Styrkeforholdet ville også ha blitt endre til fordel for lokallag som oppnådde et godt resultat ved siste valg. Bjørn Tømmerdal gjorde oppmerksom på at Ålesund ville ha fått økt sitt antall delegater til 16 (mot 11 som var innkalt til lørdagens møte) og Molde ville fått 11 i stedet for 7.

Flere av utsendingene, blant dem Torgeir Dahl, Molde og Sidsel Sæterøy, Kristiansund, ba om at møtet ble avviklet som planlagt. Slik gikk det også, for Finne trakk innsigelsen tilbake.

Rekkefølgen på listetoppen ser slik ut:

1. Helge Orten, Midsund

2. Elisabeth Røbekk Nørve, Ålesund

3. Arnulf Goksøyr, Herøy

4. Vetle Vang Soleim

5. Sidsel Sæterøy, Kristiansund

6. Ewa Hildre, Haram

7. Randi Bergundhaugen, Vestnes

8. Lars Olav Hustad, Rauma

9. Paul Joakim Sandøy, Unge Høyre

10. Rune Hovde, Ørsta