Mannen, som er i 30-åra og eier både av hybelhuset i Storgata og hybelhuset på Vatne, er dømt etter mordbrannparagrafen.

Det samme er mannen som tente på huset på Vatne på oppdrag for mannen. Her er straffa satt til ubetinget fengsle i tre år.

- Kynisk

- Til tross for at han kjente til at husene var bebodd, har han latt seg styre av egne økonomiske behov. Man har altså å gjøre med en mann som gjentatte ganger på en bevisst kynisk måte har prioritert egen økonomisk vinning foran faren for andres liv og helse, anfører Sunnmøre tingrett om hovedmannen i den enstemmige dommen.

Retten påpeker også at det dreier seg om branner som er nøye planlagt.

- Retten viser til at man ikke har å gjøre med impulshandlinger, men branner som har oppstått etter forutgående planlegging. Mannens forbryterske forsett har også omfattet planlegging som skulle hindre at han kunne knyttes til brannene, heter det videre.

Retten viser i den sammenheng til at de to brannene og branntilløpet var gjennomført slik at hovedmannen var bortreist da det skulle brenne, og at han dermed ikke skulle kunne knyttes til brannene.

I forhold til brannen på Vatne trekkes det fram som skjerpende for straffa til hovedmannen at han har engasjert to andre personer til å delta.

Les flere saker fra Ålesund og omland på smp.no

- Sentral medvirkerrolle

Når det gjelder mannen som er dømt for å ha tent på hybelhuset på Vatne på oppdrag fra hovedmannen, omtales denne av retten som en som har hatt ei sentral medvirkerrolle.

- Det må tillegges betydning ved straffutmålinga at man ikke har å gjøre med ei impulshandling. Vedkommende blei kontakta i god tid av hovedmannen med forespørsel om bistand. Til tross for at han hadde muligheter til å trekke seg ut, valgte han å reiste til Vatne og antenne brannen, heter det.

I tillegg til altså å ha utvist forsett, har mannen også hatt økonomisk motiv, fastslår retten - og viser til at både denne mannen og mannen som har tilstått å ha vært sjåfør under brannen på Vatne var lovet penger for oppdraget.

Les flere saker fra Nordre Sunnmøre på smp.no

Millioner i erstatningskrav

Og når det gjelder nettopp sjåføren under brannen på Vatne, er han dømt til fengsel i ni måneder.

Fem måneder av straffa gjøres imidlertid betinga. Også her peker retten på at handlinga ikke er å regne som ei impulshandling, men at også denne har skjedd med forsett.

Det at sjåføren har tilstått å ha kjørt, samt at tilståelsen har vært sentral for avdekkinga av straffbare forhold, har resultert i strafferabatt.

De tre må betale vel sju millioner kroner i erstatning til IF Skadeforsikring, men er ikke ilagt saksomkostninger. Hovedmannen må i tillegg betale rundt 3.7 millioner kroner til Gjensidige Forsikring og DNB Skadeforsikring.

Tilfreds aktor

Dommen er mildere enn aktors påstand for alle de tre mennene. Til tross for dette gir statsadvokat og aktor Magne Nyborg uttrykk for at han er tilfreds med resultatet.

- Alle ble domfelt på alle poster, så jo, jeg er tilfreds. Vi avventer imidlertid de tre domfeltes reaksjoner i saka. Dersom det viser seg at de anker, vil også vi vurdere å anke straffutmålingen. Eller, det vil si, det er riksadvokaten som har ankekompetanse i mordbrannsaker, så det er han som må vurdere anke. Jeg leverer bare innstilling, sier Nyborg.

Hovedmannen anker

Og hovedmannen har alt bestemt seg for å anke dommen. Det forteller mannens advokat, Trygve Staff.

- Det lå i korta, i og med at han heile tida har sagt at han er uskyldig. Dette er ikke avgjort. Det blir ei ny runde, denne gangen i lagmannsretten, sier han.

Også mannen som er dømt for å tenne på  hybelhuset på Vatne anker dommen.

– Han fastholder at han ikke har tent på og vil derfor anke dommen, forteller mannens forsvarer, advokat Håkon Rasmussen.

Når det gjelder mannen som var sjåfør under brannen på Vatne, har han tatt betenkningstid i forhold til en eventuell anke, opplyser advokat Arild Dyngeland.

- Vi hadde håpa på samfunnsstraff, både med bakgrunn i tilståelsen, men også fordi det har gått så lang tid. I og med at en vesentlig del av straffa blei gjort betinga, er det likevel ikke noe, sånn umiddelbart som tilsier at vi vil anke. Når det gjelder erstatningskravet vil vi se litt på grunnlaget for det, sier Dyngeland - og understreker at han foreløpig ikke har lest dommen sjøl, bare fått den referert.

Følg smp.no på Facebook

BRANNTILLØP OG BRANN. I februar 2007, et halvt år etter et branntilløp, brenner det i dette hybelhuset på Vatne. Fem beboere redder seg ut. ARKIVFOTO: ANDRÉ PEDERSEN