– Den uroen vi har hatt i partiet gjør at det tar tid før vi får uttelling for de sakene vi jobber med, konstaterer Jenny Klinge.

Partiet får rett nok en ørliten framgang, men ikke nok til at det vipper dem over på rett side av den magiske sperregrensen. Et valgresultat som dette ville ført til at partileder Liv Signe Navarsete hadde blitt eneste representant for partiet på Stortinget.

– Jeg håper velgerne også i Møre og Romsdal skjønner hva det nå dreier seg om. Faller vi helt ut, så er det uhyre vanskelig å komme tilbake. Det er bare å se på Venstre og SV i vårt fylke, sier Klinge som nylig ble nominert til førsteplassen på Sp-lista i fylket.

Tøff linje

Hun varsler at saker som økt ostetoll og protest mot at EU får fredsprisen er viktige måter for Senterpartiet å markere seg på.

– Tollsaken, EU, kommuneøkonomi og samferdsel er de viktigste sakene for oss. Å kjøre på disse sakene vil vi fortsette med, sier Klinge.

Tvekampen

Sentios novembermåling utført for Sunnmørsposten viser også en interessant utvikling i kappløpet mellom Ap og Høyre om å være landets største parti.

Sunnmørspostens målinger var dem som først fanget opp det fallet Høyre fikk i tidlig i høst. Det skjedde samtidig med at Ap gikk fram. Nå kan dette ha snudd.

Denne måneden går Høyre igjen svakt fram, mens Ap faller ganske markert. Dermed er Høyre igjen landets største parti, selv om det bare er desimaler som skiller de to.

Det skjer mens Frp bekrefter at de har en oppslutning i underkant av 20 prosent. Til sammen gir dette et klart flertall i Stortinget. En blåblå regjering ville med et slikt resultat hatt 91 representanter på Stortinget.

Krise i sentrum

For Venstre er målingen en nedtur. Igjen faller de under sperregrensen. Der har de ikke vært på en stund. Forklaringen på det er ikke opplagt, men omfavnelsen av en Høyre-Frp-regjering ser ikke til å gi Venstre-leder Trine Schei Grande noen uttelling på målingene. Denne målingen ville gitt partiet tre mandater fra henholdsvis Oslo, Akershus og Hordaland.

KrFs forsiktige krabbing oppover ser ut til å ha stoppet opp. Partiet makter ikke å nå sekstallet i oppslutning. Trøsten får være at partiet med dette resultatet klarer å opprettholde sin stortingsgruppe på ti representanter.

I sum ville de tre sentrumspartiet med denne målingen endt opp med 14 representanter på Stortinget. Sentrum ville da vært radert ut som politisk maktfaktor i Norge.

Målingen baserer seg på telefonintervju av 1000 personer i tidsrommet 20. til 26. november.

PARTIBAROMETER NOEVEMBER 2012

PartiNovember 2012Oktober 2012DifferanseValg 2009
Arbeiderpartiet28,931,4-2,535,4
Fremskrittspartiet19,218,9+0,422,9
Høyre29,628,5+1,117,2
Kristerlig Folkeparti5,65,60,05,5
Senterpartiet3,93,6+0,36,2
Sosialistisk Venstreparti4,84,2+0,66,2
Venstre3,74,3-0,63,9
Rødt2,12,0+1,01,3
De grønne0,60,60,00,3
Andre1,50,9+0,61,0
Varsku. Senterpartiets Jenny Klinge roper et varsku til de som sympatiserer med Senterpartiet. Faller vi helt ut er det uhyre vanskelig å komme tilbake, påpeker hun. Foto: Scanpix