Frp utløste et aldri så lite politisk jordskjelv i Ålesund bystyre torsdag.

Hvis noen mente det var overraskende at de gamle budsjettkameratene Høyre og Frp hadde skilt lag, var det ingen ting imot reaksjonene da hele Frp-gruppa reiste seg og stemte for Ap og Svs budsjettforslag som dermed ble vedtatt med én stemmes overvekt.

– Dette er så useriøst at jeg finner ikke ord, sa en opprørt gruppeleder for Høyre, Inger Marie Sperre, etter at resultatet var et faktum.

– Et barnslig markeringsbehov, mente Venstres Kirsti Dale.

Vi fulgte budsjettdebatten direkte

Skatt

Eiendomsskatt var en rød tråd gjennom hele budsjettdebatten, og Frp gikk som vanlig hardt ut mot det de mener er en usosial og urettferdig beskatning.

– Frp står på sitt løfte til velgerne. Eiendomsskatten skal reduseres og fjernes på sikt, slo varaordfører og gruppeleder Geir Stenseth fast i debatten. Frp sørget også for å gi Høyre tyn for at de ikke sto ved sitt løfte om å fjerne skatten.

Resultatet ble imidlertid at Stenseth & co sørget for et budsjettflertall som sier at eiendomsskatten skal justeres opp med ti prosent neste år pluss at næringseiendommer skal retakseres.

Les også: Heftig budsjettkveld

Les også: Alle ville berge Broen

Les også: Ålesund mangler 60-70 millioner

Best

Geir Stenseth avviser bestemt at det var redsel for å bli stående helt alene som gjorde at de hoppet over til venstresida.

– Forslaget fra Ap og Sv var rett og slett bedre enn forslaget fra de andre borgerlige partiene, og etter et gruppemøte fant vi ut at vi ville går for deres forslag. Det betyr blant annet at Kolvikbakken ungdomsskole blir rehabilitert, og det var viktig for oss.

– Men det betyr også økt eiendomsskatt?

– Det gjør det, men vi kunne selvsagt ikke stemme for et forslag som går ut på å budsjettere på grunnlag av en lov som ikke er vedtatt av Stortinget ennå, sa Stenseth.

Høyre, KrF, Venstre og Tverrpolitisk ba i sitt forslag om at rådmannen måtte legge inn mulige endringer i beregningen av eiendomsskatt som grunnlag for budsjettet, men de foreslo ikke å øke skatten med ti prosent i 2013.

Brøt ut

KrFs Leif Hovde ønsket ikke å være med på fellesforslaget, og sa at han kom til å stemme på Ap og SVs forslag fordi det hadde en bedre sosial profil. Ei stund så det nesten ut som en annen KrF-veteran, Johan Grytten, ville gjøre det samme. Etter at Høyres Knut Anders Oskarson hadde lovprist den nye samarbeidskonstellasjonen og kalt det en ny æra, gikk Grytten på talerstolen og sa at han var frista til å stemme på Aps forslag bare på «dækelskap» som han uttrykte det. Oskarson svarte at Johan Grytten også burde tenke på å kvitte seg med Høyre-fobien slik resten av KrF har gjort.

Etter vel fire timers debatt, var det en pause før selve avstemmingen. FrP trakk seg tilbake til gruppemøte, og det var også en viss aktivitet mellom de andre gruppene. Men selv på det tidspunktet ville antakelig et tips om flertall for Ap og SV fått dårlige odds. Men slik gikk det altså.

Les mer om budsjettmøtet i Ålesund i fredagens papirutgave.