- De fem minibankene er som følger: Minibanken i Spjelkavik, på Valderøya, i Ålesund sentrum, på Skodje og i Langevåg, sier Lars Eirik Steinsland, etterforsker ved vinningsavsnittet hos Ålesund politistasjon.

Mens skimming-utstyr er satt opp flere ganger og på flere dager tidlig i november ved Sparebanken Møres minibank i Spjelkavik, blei utstyr satt opp på Valderøya og i Ålesund sentrum 5. desember, og på Skodje og i Langevåg, 6. desember.

Les også: Politiet vil patruljere kjøpesentrene i julestria

Les også: Nytt svindelforsøk mot minibank

Les også: Oppdaga skimming av minibank

Mennene som ses på opptaket og bildene, er ifølge politiet personene som har montert svindelutstyret på minibankene.

– Vi ønsker observasjoner fra de fem bankene i de nevnte tidspunkta. Dersom folk for eksempel har sett en bil, eller rett og slett gjenkjenner en eller flere av personene i det video og bilde-materiellet vi nå går ut med: Ta kontakt, oppfordrer Steinsland.

Går ut med bilder

Spm.no har mandag fått tilgang til en rundt 3 minutter lang video, som også inneholder flere stillbilder, alt tatt av bankenes egne overvåkingskameraer.

- Materiellet viser blant anna en mann med ei lue med et rødt ni-tall, og en annen mann i ei burgunder boblejakke. Kanskje skiller disse seg såpass ut at noen har lagt merke til dem, spør Steinsland.

Tilpassa Sparebanken Møres minibanker

Det er er så langt kun Sparebanken Møres minibanker som er blitt utsatt for skimming i denne runda.

- Noe som tyder på at utstyret som settes opp er spesielt tilpassa den minibank-typen Sparebanken Møre nytter, sier etterforskeren.

Sees i sammenheng

Politiet ser skimmingsakene i sammenheng.

- Heilt klart. Og videre knyttes tre personer til alle de fem svindelforsøka. Dette selv om det ikke er alle tre som er synlig på alle opptaka, sier Steinsland.

- Det synes videre klart at svindlerne har benytta seg av bil mellom bankene. Blant anna med bakgrunn i hvor lang tid der har gått fra de har vært i den ene banken til de dukker opp i den neste, sier Steinsland. Så langt er ingen pågrepet i saka.

- Ser dere noe mønster i når på døgnet utstyret settes opp og taes ned?

- Ja. Det blir ofte montert i tida mellom 16 og 18, og så gjerne plukka ned mellom 20 og 23.

- Kjenner dere til at noen faktisk er blitt svindla etter denne skimminga?

- Nei.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet om ei kvinne i Skodje som fikk melding fra banken om at kortet hennes var forsøkt misbrukt i Peru.

- De hadde forsøkt å ta ut en sum tilsvarende 1.100 kroner, men mislyktes på grunn av regionsperre, fortalte hun til smp.no.

Gode råd

Det er altså bankkortenes magnetstripe og i tillegg pin-koden svindlerne forsøker å kopiere ved hjelp av skimmingutstyret.

- Magnetstripen brukes knapt i Europa lenger, og en uautorisert transaksjon vil derfor som regel komme fra land utenfor Europa, har informasjonssjef i Sparebanken Møre, Kjetil Hauge tidligere uttalt. To gode råd til bankkundene er derfor å alltid skjule pin-koden sin og dessuten også og se til at regionssperra på kortet er aktivert.