– Plassen har et fantastisk potensial, og den kan romme mer enn de fleste forestiller seg, sier Jakob Steen Christensen. Han er partner hos de danske «sydsidearkitektene» JAJA Architects, og mener at utformingen av Dronning Sonjas plass hører helt naturlig inn i disse planene.

– Den planlagte promenaden fra den nye kulturhavna på sydsiden vil ende opp her. Plassen blir dermed et slags ankerpunkt.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Stor

Dronning Sonjas plass er stor. Faktisk rundt 2.000 kvadratmeter, og Jakob Steen Christensen tror at det er mange som ikke tenker på akkurat det.

– Vi mener at plassen i tillegg til å bli et hyggelig sted å oppholde seg, også kan gi plass til et offentlig bygg.

Steen Christensen understreker at et slikt bygg først og fremst må være av ypperste kvalitet rent arkitektonisk.

Men arkitektene vil også at et slikt bygg skal være offentlig og åpent for allmennheten.

– Et nytt tinghus på Dronning Sonjas plass er en idé vi liker godt, sier Steen Christensen.

Grønt

I dag framstår plassen som et sted der det ikke er spesielt hyggelig å oppholde seg.

– Den mangler en naturlig avgrensning, mener Jakob Steen Christensen. Plassen ligger i en åpen forlengelse av gaterommet og trafikken bak, og skaper en åpen forblåst plass uten en slik avgrensning.

I modellen har arkitektene lagt opp til at det skal lages slike nivåforskjeller der det også blir plass til grøntarealer.

– I dag er det allerede rester av en slik grønn korridor fra Dronning Sonjas plass og bort til Lorchenestorget. Dette kan vi utnytte videre, og både plassen og området langs den planlagte promenaden kan bli virkelig gode byrom.

Skjerma

For at en slik plass skal fungere og oppleves som god å oppholde seg på, er det viktig at den blir solfylte og skjerma områder.

– En bygning på plassen vil være med på å skjerme mot vær og vind, mener Steen Christensen. Vår poeng er å vise at det ikke er enten en bygning eller et godt byrom som kan komme på denne plassen. Det er plass til begge deler, understreker han.

På modellen er det også lagt inn ei sjøtrapp.

– Trappene kan gjerne fortsette inn i bygningen som vi mener må ha en svært åpen førsteetasje der folk kan ferdes. Om det skal være kontorer eller boliger i tillegg må man jo vurdere. Men jeg ser jo for meg at nygifte par kommer ut på den flotte Dronning Sonjas plass og blir fotografert med det fantastiske Brosundet i bakgården, sier en entusiastisk arkitekt.

Sydsidearkitektene har slått fast at Brosundet er svært sentralt i byutviklingen. Vinnerutkastet deres heter da også «Sundbyen».

– Hvis Brosundet er byens hovedpulsåre, kan Dronning Sonjas plass i høyeste grad bli byens hjerte, hevder Jakob Steen Christensen.

Kanskje litt vanskelig å forestille seg der den ligger i dag, men hvis arkitektene og byplanleggerne får det som de vil, kan det hende at damen som har gitt plassen sitt navn også vil bli fornøyd. Det ryktes at begeistringen ikke er stor slik plassen framstår i dag.

Men aller først er det klart for å sette opp Terje Fagermos skulptur «Nyskaperen» på plassen. Der kommer grunnarbeidene til å starte ganske snart.

Følg smp.no på Facebook

Grete Valen Blindheim er arkitekt hos PLOT arkitekter som er JAJAs samarbeidspartnere. Her studerer hun modellen sammen med Jakob Steen Christensen (i midten) og Hannes Haak fra JAJA. Foto: Hilde Hovik