Les mer om denne saken i papirutgaven av Sunnmørsposten torsdag

– Det gjelder å prikke inn hva som trigger folk. Slik at både øst- og vestlendinger, samt utlendinger får lyst til å komme hit, sier Else Ragni Yttredal ved Møreforsking.

Forskeren mener disse mulighetene er for lite utnyttet.

Følg smp.no på Facebook

Økende betydning

Yttredal ledet forprosjektet i regi av Møreforsking og Høgskulen i Volda som endte opp med rapporten «Ekstremsport, business og bulyst». Her har en prøvd å se på sammenhengen mellom ekstremsportsarrangement, reiseliv og bosetting.

Rapporten viser til at forskning generelt underbygger teorien om at sted og miljø har økende betydning for flyttemønstre.

For Vestlandet er naturen en svært viktig attraksjonsfaktor i så måte.

Appellerer til yngre mennesker

Rapporten trekker fram ulike arrangementer der Ekstremsportveko på Voss og Norsk Fjellfestival på Åndalsnes er de to største.

Stryn Sommarskisenter, basehoppkonkurransen World Base Race som i fjor ble arrangert i Hellesylt og Stryn, samt vintersportfestivalen X2 i Ørsta og Volda, er andre eksempler som både bygger på noe stedsspesifikt - og appellerer til ungdom.

– Dette er arrangement som appellerer spesielt til yngre mennesker. Men de utgjør ikke noen homogen gruppe hva gjelder utdannelse, hvor de kommer fra og om de jobber i offentlig eller privat sektor, påpeker Yttredal.

Dårlig økonomi

Samtidig påpekes det at disse arrangementene har en utfordring både når det kommer til økonomi og organisering - og de fleste sliter på begge områder.

Til forskjell fra musikkfestivaler og idrettsarrangementer, som har henholdsvis Norsk Rockforbund og Norges idrettsforbund i ryggen, faller ekstremsporten mellom flere stoler.

– Dette påvirker ekstremsportfestivalene på flere måter: Det er lite samordning og læring mellom arrangementene, og mange festivaler har problemer med å få i gang et samarbeid med kommuner og lokalt næringsliv, heter det i rapporten.

Her kan du lese hele rapporten (ekstern lenke)

Les mer om denne saken i papirutgaven av Sunnmørsposten torsdag

Diskuter saken ! Hva er viktig for deg i valg av bosted ?

Ekstremsport. – Hvis en klare å jobbe videre for å synliggjøre dette kan en i enda større grad bruke dette som attraksjonskraft, sier Else Ragni Yttredal.