Papirutgaven tirsdag: Les hvordan ordføreren i Lillesand opplevde Ikea-etableringa, og om ekteparet på Ellingsøya som får hjemmebesøk fra møbelgiganten.

– Vi vurderer om det finnes et marked, og om det finnes områder hvor det er muligheter for å etablere et varehus.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Jan Christian Thommesen i Ikea overfor Sunnmørsposten.

Kartlegger

Så konkret har ikke møbelgiganten vært tidligere når det gjelder ei mulig etablering på Nordvestlandet.

Samtidig legger Thommesen til at de ikke har satt noen tidsplan for ei slik etablering, og at de heller ikke har noen konkrete planer ennå.

– Vi må først kartlegge området, og se på tilfanget av muligheter, legger han til.

Følg smp.no på Facebook

Trenger stor plass

– Det er i dag 40 prosent av landets husholdninger som vi ikke har direkte tilgang til gjennom et Ikea-varehus. Dette ønsker vi å endre på gjennom flere nyetableringer, sier Thommesen.

Og det er her Nordvestlandet kommer inn i bildet. Men Ikea setter strenge krav til aktuelle områder:

– Vi trenger stor plass, mellom 50 og 100 mål. I Vestby i Akershus ser vi oss for øyeblikket etter ei tomt på 150 mål. Hvilke dimensjoner det kan bli på et varehus på Nordvestlandet, vet vi ikke ennå, legger Jan Christian Thommesen til.

– Priviligert situasjon

Dessuten krever Ikea at et nytt varehus blir plassert lett tilgjengelig, både med bil og buss.

– Målet vårt er at 15 prosent av kundene skal bruke kollektivtransport, sier Thommesen.

Ikea har stor pågang fra kommuner i alle landsdeler. De ønsker alle at møbelhuset skal etablere seg hos dem.

– Slik sett er vi jo i en privilegert situasjon. Men samtidig må vi kunne forsvare investeringene våre. De må stå i stil med forventa omsetning.

Mer forbrukerstoff på smp.no

Mange netthandler

Thommesen legger til at i dag er det mange på Nordvestlandet som handler hos Ikea via nettet. Andre igjen velger å ta seg en biltur, enten til Ikea i Trondheim eller til Åsane ved Bergen.

– Slik sett vil det jo være en miljøgevinst om vi får på plass et varehus på Nordvestlandet. Da vil det bli færre lange bilturer.

De som har vært hos Ikea i Åsane i det siste har møtt et helt nytt varehus. De holder nå til i et bygg på 38.000 kvadratmeter.

Her har varehussjef Odd Rune Bjørge 420 ansatte, de fleste rekruttert lokalt i Åsane og Bergen.

Besøkstallet er anslått til 2,2 millioner i året, og de tilbys 1200 parkeringsplasser, 100 sykkelplasser og ti elbilstasjoner.

Kjøttbullor

Dessuten serverer de selvsagt kjøttbullor og annen mat, i Ikea-gründeren Ingvar Kamprads ånd: Ingen skal slutte å handle fordi de er sultne. Kafeteriaen på Ikea i Åsane er Norges største, med 510 sitteplasser.

– Et varehus på Nordvestlandet blir nok litt mindre. Men hvor stort det blir, det vet vi ikke, sier Jan Christian Thommesen.

Papirutgaven tirsdag: Les hvordan ordføreren i Lillesand opplevde Ikea-etableringa, og om ekteparet på Ellingsøya som får hjemmebesøk fra møbelgiganten.