Det er satt i gang nærmere undersøkelse av folk i vedkommendes nærmiljø.

– Vi har årlig ett til to tilfeller av smittsom tuberkulose i Ålesund, og mellom fem og 15 personer blir årlig behandlet for latent tuberkulose, sier kommuneoverlege Karsten Vingen.

Når det er påvist at folk har aktiv tuberkulose blir det satt i gang behandling av de som har vært i nær kontakt med vedkommende.

– I hvert tilfelle kan det dreie seg om 30-40 personer som blir undersøkt. I Ålesund har vi hatt et par slike tilfeller i året, sier Karsten Vingen.

Det tilfellet i ålesundsområdet som det i disse dager blir arbeidet med har diagnose lungetuberkulose, og smittsomheten er vurdert som høy. Tiden for å kunne smitte andre var fra august i fjor fram til februar.

Lang kontakt

– Tuberkulose er en lite smittsom sjukdom. Man må ha hatt kontakt lenge før det er smittefare, sier avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet. Konkret vil det si at man må være i minst åtte timer tett samvær med en som har svært smittsom sjukdom før en selv blir smittet, og en må ha minst 40 timer tett samvær med en lite smittsom person før man kan få sjukdommen.

– Kommunehelsetjenesten er godt informert om hvordan de skal finne og ta seg av de som kanskje er smittet, sier hun. De fleste som er smittet er fra utlandet og de kan ha båret sjukdommen siden de var barn. Det kan gå lenge før en sjukdom bryter ut.

Det er ikke sett at folk som er smittet av tuberkulose har smittet andre i Norge.

Assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal, Cato Innerdal, sier at de er kjent med saken i ålesundsområdet. De baserer seg på at den blir handtert lokalt.

Få tilfeller

I 2011 ble det meldt 361 tilfeller av tuberkulose i Norge. Det var høyeste antall siden 1982. Men det er lite tuberkulosesmitte i Norge. Det var 44 norskfødte som fikk turbekulose i 2011. De fleste fikk utbrudd av latent gammel smitte, opplyser Folkehelseinstituttet.

I gamle dager var tæring en skrekksjukdom, og den er forsatt vanlig i mange andre land. Hele en tredel av verdens befolkning har sjukdommen latent, men under ern tiendedel av dem blir noen gang sjuke.

Behandlingen er omfattende og langvarig. Den nye frykten er at folk blir multiresistente mot medikamentene. Det var åtte multiresistente personer i Notrge i2010 og fire tilfeller i 2011.