– Det er sunt og det er sosialt. Vi angrer ikke en dag på at vi ble med på dette, sier Mary-Anne Lillerovde og Else Karin Kjellby.

For ganske nøyaktig ett år siden lot de seg rive med av «tjukkasbølgen» som ble startet av en kar i Moss som følte at NÅ måtte noe gjøres med kondisen. Og som så mye annet nå for tida ble det Facebook som spredte det glade budskap, og i dag er det nesten to tusen mennesker som er med i lokale «tjukkasgjenger» over hele landet.

– Noen reagerer kanskje på navnet, for vi er jo faktisk folk i absolutt alle fasonger som er med. Men vi synes det er et humoristisk navn, og mange vi møter synes i hvert fall det er morsomt når vi kommer i vestene våre.

Lavterskel

«Tjukkasgjengen» er et meget enkelt konsept.

– Vi møtes og går tur. Ingen ting koster et eneste øre, og alle får bevege seg i sitt eget tempo, forteller Mary-Anne og Else Karin. Noen ganger dropper vi hele turen og går på kafé i stedet. Det sosiale er viktig.

I Ålesund har «Tjukkasgjengen» nesten hundre venner på Facebook, men det er fortsatt bare rundt tjue som møter opp regelmessig til turene.

– Friluftsrådet for Ålesund og omland har spandert 200 refleksvester på oss, så det er bare å komme, sier de to damene.

Tre dager

Vanligvis går gjengen turer tre dager i uka.

– Noen starter i Fagerlia og går over Aksla mens andre har byparken som utgangspunkt. Spjelkavik og Lillevannet står også på programmet, og folk velger i grunnen hvor det passer best.

Ingen i «Tjukkasgjengen» i Ålesund kjente hverandre på forhånd.

– Men i løpet av dette året har vi blitt gode venner, og vi håper selvsagt at flere vil være med.

Noe av poenget med å gå i samla flokk er også ifølge gjengen at det er noen som står og venter på at du skal dukke opp.

– Da er det ikke så lett å tenke at man egentlig trives best i sofaen, og etterpå er man jo veldig fornøyd med seg selv.

– Vi blir i bedre fysisk form, men det skjer noe oppe i haudet også, slår Mary-Anne fast.

Landstreff

«Tjukkasbevegelsen» har snart to tusen medlemmer, og det planlegges et landstreff om ikke så lenge. I Ålesundsgruppa snakker de om deltakelse i Oslo Maraton. I gå-klassen.

– Men dette handler først og fremst om å ta ansvar for sin egen helse samtidig som man har det gøy og blir kjent med nye folk, sier Mary-Anne og Else Karin.

– Vestene skaper oppmerksomhet når vi er ute og går, sier Mary-Anne Lillerovde, Roar Opsahl, Roar Hoff og Oddveig Skaar. Og de inviterer gjerne folk de møter til å bli med i gjengen. Foto: Nils Harald Ånstad