Det var tirsdag Sunnmørsposten kunne melde Ålesund kommune har vedtatt å flytte norsktentamen for 10. trinnet for alle ungdomsskolene ei uke fram.

Årsak: Mange av elevene vil heller reise på konsert i Oslo med Justin Bieber enn å ta tentamen.

Bieber-fansen i Ålesund gleder seg, men vedtaket er omdiskutert og har fått stor oppmerksomhet, både nasjonalt og i utlandet.

Gir etter for press

Bystyrepolitiker Kristin Tørrissen (Frp) er veldig kritisk til at skolene har gitt etter for press fra elevene.

– Her har skoleledelsen gått enkleste motstands veg. De flytter tentamen, i stedet for å ta opp kampen med elevene, sier hun.

Tørrissen mener det gir uheldige signaler når en så viktig prøve i et avgangsår flyttes på denne måten.

– Man signaliserer at det er greit å prioritere en konsert foran en viktig prøve. Skal man gjøre det samme når det er andre ting elevene ønsker å få med seg? lurer hun på.

Til bystyret

For å unngå at det blir satt en uheldig presedens vil Tørrissen ta opp saken i bystyret.

– Jeg vil stille spørsmål til ordføreren og be om svar på om dette er riktig, sier hun.

Selv mener hun skoleledelsen prioriterer noen få elever foran veldig mange, som nå får kortere tid til å forberede seg til tentamen.

- Rektor avgjør

Og ordfører Bjørn Tømmerdal har, på si side, sjølsagt også fått med seg det store engasjementet rundt flyttinga av tentamenen.

- Bieber skaper jo de reineste Beatles-tilstandene, og dette med tentamen er tydeligvis noe som engasjerer mange. Selv har jeg mottatt flere ulike synspunkter, og ser både at det ville være synd om en tentamen skulle ha blitt avviklet med stort frafall, som jeg regner med er rektorenes begrunnelser for å flytte tentamen, så vel som at skoleruta må følges, uavhengig av ymse arrangementer. Avgjørelsesmyndigheten er imidlertid delegert til rektorene på hver skole, og ikke gjenstand for politisk overprøving. Skal den være dét må i såfall politikerne ta tilbake denne myndigheten, sier han - og mener komité for kultur og oppvekst er rett arena for en prinsipiell diskusjon rundt dette.

Kommersielle interesser

På Facebook har flere lokalpolitikere uttrykt samme holdning som Kristin Tørrissen. Blant annet Frp-politikerne Harald Tom Nesvik og Erik Tørrissen.

Lærer og Ap-politiker Eva Vinje Aurdal skriver følgende på Facebook:

– Skolen behøves også som en motkultur til så sterke kommersielle interesser som unge i dag bombarderes av!

PS! Rundt 19.30, norsk tid ble det lagt ut følgende melding på Justin Biebers Twitter-konto: «Love this. «Schools in Norway move midterms so students can attend Justin Bieber concert», etterfulgt av ei lenke til et innslag på den amerikanske nyhetskanalen Fox News.

Kristin Tørrissen (Frp) er blant politikerne som reagerer på at ungdomsskolene i Ålesund har flyttet norsktentamenen på grunn av Justin Bieber-konserten.
- Rektorene bestemmer hvorvidt en tentamen skal flyttes eller ikke, påpeker ordfører Bjørn Tømmerdal. ARKIVFOTO: STAALE WATTØ