Bergingsaksjonen skjedde rundt 55 kilometer fra den chilenske forskningsbasen Bernardo O'Higgins nord i Antarktis. Fartøyet som begynte å brenne var den kinesiske fabrikkbåten Kai Xin, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Følg smp.no på Facebook

Tok om bord hele mannskapet

Herøy-reder Stig Remøy bekrefter hendelsen overfor smp.no etter å ha blitt informert av kapteinen om bord i Juvel.

– De har gått i assistanse til den kinesiske fiskebåten og tatt om bord samtlige av mannskapet derfra, sier Remøy til smp.no.

Rederen har ikke blitt orientert om detaljene om selve bergingsaksjonen som fant sted på dagtid onsdag lokal tid.

Den chilenske marinen har sendt overvåkingsfly til området og overveier å sende en slepebåt for å taue det kinesiske skipet inn til trygg havn. Det ligger også flere andre skip i nærheten av Kai Xin som kan bistå med slepingen.

I beredskap

Været i området er pent med lite vind og det er derfor ingen umiddelbar risiko for at skipet skal synke. Chilenske myndigheter opplyser at de er rede til å ta affære for å hindre større miljøødeleggelser.

– Det kinesiske mannskapet var om bord i Juvel noen timer. Våre folk var i kontakt med den chilenske kystvakten og overførte deretter mannskapet videre, sier Remøy.

Remøy-selskapet Olympic Seafood med hovedkontor i Fosnavåg driver krilltråleren Juvel. Mannskapet består av om lag 50 personer av ulike nasjonaliteter under ledelse av norske offiserer.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Miljøorganisasjon kritisk

Milko Schvartzman i Greenpeace skriver i en epost til Associated Press at miljøvernorganisasjonen er kritiske til fiskingen som foregår i Antarktis.

– De vet ikke hvordan økosystemer kan bli påvirket av fisket etter krill, som danner noe av grunnlaget for matkjeden i havet, skriver han.

Tilsvarende påstander er også fremmet i norske medier, men blitt tilbakevist av næringen selv. Norge er en betydelig fangstnasjon i dette fisket. Fisket i Antarktis reguleres av CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources).

Krilltråleren Juvel fotografert tidligere i Sørishavet. Foto: Olympic Seafood