Nordvestlandet fra Florø og nordover ble rammet av et stort strømbrudd torsdag ettermiddag. Feilen slo ut store deler av Nordvestlandet, fra Sandøy og Vestnes i nord til Florø i sør.

Noen minutter over klokka 19 rykket væpnet politi ut til kjøpesenteret på Moa. Senteret måtte tidligere torsdag ettermiddag stenge ned handelen som følge av strømbruddet. Se også: Ransalarm i Ålesund

Kjører opp produksjonen

Feilen oppstod i en transformator i Ørskog. Dermed var 420 kV-linja fra Sunndalsøra nede.

- Alternativ rute 132 kV blir nå brukt, pluss at vi kjører opp produksjonen i Tafjord, sa kommunikasjonssjef Kari Løken i Tafjord Kraft til smp.no i 19-tida.

Nordvest Nett, som dekker Haram og Vestnes, er tilkobla Tafjord Kraft og fikk strømmen tilbake rundt klokka 19. Det samme gjelder Sandøy Energi.

Smp.no fikk tips torsdag ettermiddag om folk som står fast i heiser, og kjøpesenteret på Moa har måttet legge ned all handel som følge av strømbruddet.

Rett før klokka 19 kom strømmen tilbake i deler av Ålesund, blant annet på Moa og Hatlane. I 19.15-tida var stømmen tilbake i sentrum av Ålesund.

Tussa

Klokka 19.15 sa pressekontakt Lisbeth Myklebust at det kunne gå både en og to timer før alle tilbkobla Tussa hadde fått strømmen igjen. Men i 20-tida hadde alle tilkobla Tussa fått strømmen tilbake.

- Tussa har kobla seg på strømforsyning via Tafjord sitt nett, i tillegg til å kjøre opp igjen egen produksjon.

Nordfjord tilbake

Så godt som hele Nordfjord mista strømmen. Rundt klokka 19.35 hadde praktisk talt heile Nordfjord strømmen tilbake. Det opplyser kommunikasjonsdirektør Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi. De siste kommunene som ble kobla inn var Vågsøy og Bremanger.

Sogn og Fjordane Energi har kobla seg på stamnettet fra sør.

Politiet også rammet

Operasjonsleder Arild Reite ved Sunnmøre politidistrikt sa til smp.no tidligere på kvelden at de også var ramma av strømstansen.

- Vi vet foreløpig ikke noe om årsaken. Det er så langt ikke meldt om noen alvorlige situasjoner som følge av strømstansen, sier han i 18.45-tida.

Sjukehus-aggregat i drift

Ved Ålesund sjukehus virker alle prosedyrer. Sjukehuset har reservestrøm via aggregat.

- Det eneste problemet er de automatiserte dørene, folk kommer seg ikke ut, sier kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim i Helse Sunnmøre til smp.no.

Hun legger til at alle pasienter som trenger strøm, til respiratorer og annet, har det.

Feilen ligger i Ørskog

Hos Statnett i Oslo fikk smp.no i 18.50-tida opplyst at feilen ligger i en transformator i Ørskog.

Det er Nordvestlandet fra og med Ålesund til Florø som er rammet, og Statnett søker nå å få på plass alternativ strømforsyning, opplyser selskapet.

Litt før klokka 23 kunne Statnett opplyse at feilen var i ferd med å bli retta.

- Feilen oppstod i en spenningstrafo. Vi er i ferd med å få inn en reservespenningstrafo, den blir montert i løpet av natten og morgentimene, sier Gunnar Romsaas i Statnett til smp.no.

Kjøpesenteret på Moa ble slått ut av stømbruddet, og måtte stenge handelen. Foto: Bjørn Vatne