OSLO (smp.no): Meget overrakende bestemte energikomiteen at saken ikke kommer opp i Stortinget før tidligst 17. juni.

- Dette er meget overraskende og høyst beklagelig. Vi kan ikke akseptere at Stortinget lar seg styre av en miljøvernorganisasjon, sier Frps Oskar Grimstad.

Etter planene skulle utbyggingen blitt behandlet i Stortinget tirsdag i neste uke. Store delegasjoner fra Nord-Norge og Aukra hadde planlagt å reise til Oslo for å markere begivenheten. De reisene må nå utsettes.

Bellona-brev ligger bak

- Vi mener forslaget om utsettelse var så dramatisk at vi ba om en avstemming i komiteen, men vi tapte, sier Grimstad.

Gassen fra Aasta Hansteen-feltet skal føres i rør til Nyhamna på Aukra der det skal bygges et nytt stort gassprosseseringsanlegg.

Bakgrunnen for utsettelsen er et brev fra Bellona.

- En rekke forhold forbundet med utarbeidelse og behandling av PUD/PAD (Plan for utbygging og drift/Plan for anlegg og drift) og Stortingsproposisjon 97 S for Aasta Hansteen, Polarled og Kristin i Statoil, i Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet gir grunn til betydelig bekymring, skriver Bellona i brevet til Stortinget.

De mener det foreligger brudd på Forvaltrningsloven, Utredningsinstruksen og Petroleumsloven.

Les flere nyheter fra smp.no her

Vil ha inn Riksrevisjonen

- Noen har hatt svært stort hastverk i denne saken, og det er en av grunnene til at jeg håper at kontroll- og konstitusjonskomiteen tar tak i saken. Jeg håper også at Riksrevisjonen setter seg ned og ser på hva som har foregått, sier leder i Bellona Fredric Hauge til E24.

Han mener at forvaltningens behandling av planen for utbygging og drift har foregått for raskt.

- Spesielt i vurderingene rundt det bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske har det ikke vært anledning til å hente inn supplerende alternative opplysninger. Det er derfor ikke kontrollsikret på den måten det bør være, sier Hauge.

Han mener forholdene rundt vedtakene i denne saken er så graverende at en stortingsproposisjon kan bli kjent ugyldig.

- Noen har hatt svært stort hastverk i denne saken, og det er en av grunnene til at jeg håper at kontroll- og konstitusjonskomiteen tar tak i saken. Jeg håper også at Riksrevisjonen setter seg ned og ser på hva som har foregått, sier Hauge.

Time out

Han mener at forvaltningens behandling av planen for utbygging og drift har foregått for raskt.

- Spesielt i vurderingene rundt det bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske har det ikke vært anledning til å hente inn supplerende alternative opplysninger. Det er derfor ikke kontrollsikret på den måten det bør være, sier Hauge.

Disse innvendingene fra Bellona fikk altså energikomiteen på Stortinget til å ta en time out under møtet nå torsdag formiddag.

- Det er vel det lengste møtet jeg noengang har vært med på. Jeg håper vi kan få saken opp igjen på møtet neste torsdag. Får vi avgitt den, da blir det debatt og vedtak i Stortinget 17. juni, påpeker Grimstad.

Følg smp.no på Facebook

Uenighet om regningen

De viktigste årsakene til at det har vært stor usikkerhet om prosjektet henger blant annet sammen med at det må bygges ut et helt nytt gassrør og det har vært uenighet om hvem som skal betale regningen for det nye røret.

Røret blir en 500 km lang rørledning fra feltet Aasta Hansteen til Nyhamna med mulig oppkobling for feltene Linnorm og Zidane, og med oppkobling mot rørledningen Åsgard Transport.

Det er 12 selskaper som er med i Polarled-investorgruppen. Kostnadene for dette røret og anleggsoppgraderinger er beregnet til rundt 15 milliarder kroner.

Fra stor havdybde

Aasta Hansteen-funnet ble gjort i 1997. Sammen med Haklang og Snefrid sør er utvinnbare ressurser antatt til 47 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.

Ressursene på Aasta Hansteen vil være krevende å hente ut fordi funnet ligger langt fra land og utenfor etablert infrastruktur. Havdybden er stor og værforholdene krevende.

PUD (Plan for utbygging og drift) ble levert myndighetene i slutten av desember 2012.

Oskar Grimstad (Frp) er meget skuffet etter at Bellona la kjepper i hjulene for gigantprosjektet torsdag. Foto: Svein Nordal
Bellonas Frederic Hauge vil at Riksrevisjonen skal granske det han mener er brudd på forvaltningsloven i saken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix