Seilskøyta «Penelope» fikk onsdag formiddag problemer i Nordsjøen, omlag 80 nautiske mil vest for Florø.

- Klokka 11.18 meldte de at de hadde fått lekkasje på turen fra Florø til Shetland, og at de måtte lense for hånd, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) til smp.no. Om bord i båten, som ifølge  Møre-Nytt er hjemmehørende i Ørsta, var det fem personer.

- Etter å ha forhørt oss om det var et helikopter på Tampen som kunne komme til unnsetning - uten hell, blei det sendt ut et Sea King-helikopter fra 330-basen i Florø med lensepumper. Videre blei et skip som lå standby i området - Rem Supporter, sendt mot havaristen, legger han til.

Måtte evakuere

Før Sea King-en var framme ba mannskapet ombord i seilskøyta om å få evakuere, forteller Åmlid videre.

- De gikk da over i Rem Supporter, der de seinere blei henta av Sea King-en og frakta inn til Florø.

Ifølge redningslederen har ikke seilskøyta gått ned ennå, men driver i stedet rundt i havet.

Flere fra Nordvestlandet

Operasjonsleder Wenche Hope ved Sogn og Fjordane politidistrikt forteller at to av de fem som var ombord på «Penelope» er hjemmehørende i Møre og Romdal og to i Sogn og Fjordane.

- Den femte personen skal, etter det vi har fått opplyst, bo i båten, sier hun.

Framme i Florø er det politiet står for den videre oppfølginga av de fem.

- De har fått tørre klær og pleie. Etterhvert regner jeg med de drar hjem, sier operasjonslederen. Da smp.no var i kontakt med politiet klokka 17 var de fem fortsatt på politihuset. Operasjonslederen vil foreløpig ikke noe mer eksakt om hvor de kommer fra.

Sunnmørsposten har så langt ikke lykkes i å komme i kontakt med noen av mannskapet på «Penelope».

Rem Supporter først til havaristen

Nærmeste skip til «Penelope» var altså Rem Supporter fra rederiet Rem Offshore, med hjemmehavn i Fosnavåg.

- Vi var om lag fire nautiske mil unna da vi fikk nødmeldinga, og gikk direkte til båten, sier kaptein Stig Nesset.

På det tidspunktet hadde båten begynt å ta inn vann, og mannskapet opplyste at begge pumpene om bord hadde svikta. Beskjeden fra hovedredningssentralen var at Sea King-helikopteret var rundt en halv time unna. Været var relativt dårlig med vind rundt 40 knop, og selv det store supplyskipet hadde lagt seg i ro. Dette var langt røffere enn meldingene skulle tilsi, sier Nesset.

- Seilskøyta slingra ganske kraftig. Da det var rundt ti minutter igjen, oppsto det røykutvikling om bord. Da ønska de å gå evakuere, og vi la ut MOB-båten og fikk henta dem, sier Nesset.

- De fem var naturlig nok oppskaka, men i god form. Like etter blei de plukka opp av helikopteret, forteller han videre.

Volda-båt i vansker nært Shetland

Seilskøyta «Penelope» er for øvrig ikke den eneste båten fra Nordvestlandet som har tatt inn vann og har måttet få assistanse, onsdag. Litt over klokka 06 meldte mannskapet på en seibåt - også den på veg over Nordsjøen til Shetland fra Florø, fra om at de trengte hjelp.

- Her kontakta vi Shetland Coustgard og ba de om å assistere, og båten blei etterhvert slept til Shetland, sier redningsleder Åmlid ved HRS til smp.no. Møre-Nytt melder onsdag kveld at denne seglbåten heter «Fri Inspirasjon» og er fra Volda. Mannskapet på seks skal være i fin form.

Blir oppdatert.