Sunnmøre tingrett har dømt to menn til strengere straffer enn det aktor la ned påstand om i en voldtektssak som gikk for retten forrige uke. Den yngste av de to er også dømt for vold og mishandling.

- Kvinna er svært lettet over å ha blitt trodd, sier bistandsadvokat Inger Marie Sperre til Sunnmørsposten.

Sperre mener dommerne har vurdert bevisene på en god måte og kommet fram til en riktig konklusjon.

- Retten har sett at de to tiltalte har tilpasset sine forklaringer etter at politiet har lagt fram nye bevis i saken, sier Sperre.

Kvinna var ifølge dommen hjelpeløs og bevisstløs i gruppevoldtekten.

- Dommen påpeker en rekke viktige poeng som gjør at overgrepet virket ekstra fornedrende i forhold til min klient, sier Sperre.

Les også: Vil ha fem års fengsel for de to tiltalte

Voldtekten skjedde i Ålesund natt til 30. desember i fjor.

Fratatt mobil

Ifølge dommen fra Sunnmøre tingrett skal de to mennene ha voldtatt ei kvinne som var ute av stand til å motsette seg handlingene.

- Hun ble fratatt mobiltelefonen for å hindre at hun kontaktet andre. Hennes hjelpeløse tilstand ble utnyttet slik at det grenser mot innesperring, heter det i dommen.

En av mennene gjorde det også klart for kvinna at hun ville bli voldtatt i forkant av overgrepene.

Oppreisning

I tillegg må begge betale 150.000 i erstatning til kvinna. Dermed får hun 300.000 kroner til sammen.

Den yngste tiltalte må også betale 75.000 kroner i oppreisning til en tidligere samboer, og 100.000 til barna. Dette for andre tiltalepunkter om vold og mishandling.

Streng straff

Aktor Ingvild Thorn Nordheim la ned påstand om fem år, og seks år og to måneder for mennene, mens de selv nektet straffeskyld. De to tiltaltes forsvarere, Dagfinn Tynes og Reidar Andresen, ba om full frifinnelse. Sunnmøre tingrett har altså skjerpet straffen i forhold til påtalemyndighetenes påstand.

Kvinna sa i retten at hun ble voldtatt av begge mennene samtidig.

Den eldste tiltalte, en mann i 30-årene, hevdet at han hadde frivillig samleie med kvinna på et loftsrom i leilighetskomplekset i Ålesund. Den yngste hevdet at han hadde dette i trappeoppgangen.

- Begge mennene var fullt klar over at kvinna var i en tilstand hvor hun ikke klarte å gjøre motstand, heter det i dommen.

DNA-bevis

Kvinna husket kun bruddstykker av kvelden, og mente at hun kunne ha blitt dopet ned tidligere på kvelden. En dørvakt avga i sin vitneerklæring at kvinna virket mer enn vanlig beruset. Undersøkelser gjort kvelden etter viste verken spor av medikamenter eller alkohol i kroppen til kvinna.

Det ble funnet DNA fra en sneip, en ølboks, og på et trekk på en madrass i rommet - hvor den yngste tiltalte hevdet at han aldri har vært. Forsvarerne mente at det ikke var tilstrekkelig bevist at det hadde skjedd slik kvinna forklarte, og at tvilen måtte komme de tiltalte til gode.

Sunnmøre tingrett valgte å tro på kvinnas forklaring og ga de to mennene strenge fengselsstraffer. Begge sitter for tiden i varetekt.

Det har foreløpig ikke lyktes Sunnmørsposten å få kontakt med de to forsvarerne for kommentar om en eventuell anke.

Les også: Vitne: - Hun kan ha vært rusa

Les også: Tiltalte: - Jeg gikk i hennes felle

Les også: Tiltalte: -  Hun var ute etter en mann

Les også: Kvinna: - Redd jeg kan ha blitt dopa

Les også: Tiltalte: - Ikke skyldig