Flere personer på Sunnmøre har de siste dagene fått telefon fra folk som utgir seg for å representere Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke (LHL) lokalt.

Disse forteller at de samler inn penger til hjerteutstyr for barneavdelinga ved Ålesund sjukehus.

Ukjent

Seksjonsoverlege Bjørn Magne Jåtun ved barneavdelinga, Ålesund sjukehus, sier de er blitt kontaktet av flere personer som spør om de samarbeider med innringerne.

- Det kan jeg avkrefte. Verken vi eller LHL slik jeg kjenner dem opererer på denne måten, sier Bjørn Magne Jåtun til smp.no.

Flere forteller om pågående telefonselgere som raskt legger på røret hvis det stilles kritiske spørsmål om formålet.

Advarer

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke er ukjent med denne "aksjonen".

- Dette er ren svindel. Vi i LHL Ålesund kjenner ikke til en slik telefonaksjon. Faktisk, vi opererer ikke på denne måten, så folk må for all del ikke gi penger når de blir kontaktet slik, sier leder Roger Gudmundseth i LHL Ålesund til smp.no.

Gudmundseth forteller at LHL kun har offisielle aksjoner som er annonsert på fohånd.

- I tillegg kan vi ha stands og annonserte aktiviteter lokalt. Jeg vet at organisasjonen sentralt har avtale med kommunikasjonsforma om telefonsalg, men det skjer kun i forbindelse med offisielle aksjoner som "Hjerteuka" og da blir alle telefonsamtaler tatt opp for sikkerhets skyld. Så hvis folk blir utsatt for slike useriøse henvendelser så anbefaler jeg dem om å ta kontakt med politiet, sier Gudmundseth.

- Kontakt politiet

Han liker dårlig at organisasjonen, som har 320 medlemmer lokalt i Ålesund, Sula og Giske, blir misbrukt av telefonsvindlere på denne måten.

Jåtun sier politiet ønsker kontakt om flere er blitt utsatt for slike telefoner.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Seksjonsoverlege Bjørn Magne Jåtun ved barneavdelinga, Ålesund sjukehus. Foto: June R. Johansen
Leder Roger Gudmundseth i LHL Ålesund, Sula og Giske Foto: Dagfinn Havnen