Møter du opp på Turnhallen i Ålesund søndag, kan du bli en av elevene ved landets første stuntmannskole. Det er International Stuntman Academy (ISA) med John Smith Kabashi, oppvokst i Ålesund, i spissen som står bak prosjektet, som nå har blitt utviklet over to år. Skolen er lagt til Moss.

– Det er fantastisk moro endelig å få satt i gang denne skolen. Det er en voksende interesse og etterspørsel etter profesjonelle stuntutøvere, både i Norge og internasjonalt. Yrket er krevende, men perfekt for ildsjeler med lidenskap for film, trening og action, sier Kabashi.

Tøft

Skolen tar inn 14 elever hvert år, og man må være 18 år for å søke. Opptaksprøvene skal finne sted i ti norske byer, der iblant Ålesund.

– Å være stuntutøver er et risikofylt yrke med behov for skolering og intens trening. Gjennom et år på ISA får man trene med et internasjonalt team av erfarne og proffe stuntmenn og grundig innføring i bransjen.Men å være stuntutøver er ikke for pyser - det er en tøft yrke. Først må man vise at man har talent og komme seg helskinnet gjennom en krevende opptaksprøve og intervju. Møt opplagt, med treningsklær, oppfordrer Kabashi.

Internasjonalt

Som lærere og instruktører har Kabashi fått med seg et internasjonalt team av profesjonelle stuntutøvere, med blant annet den norske balansekunstneren Eskil Rønningsbakken og portugisiske Pedro Salgado, verdensmester i Speed Parkour 2011. Til sammen har instruktørteamet vært med i flere hundre produksjoner, deriblant kjente filmtitler som Mission Impossible, Fantastic4, Rush Hour, Ong Bak, Quantum Of Solace, Hodejegerne og Død Snø.

Kabashi har selv utdannelse fra det som regnes som Nordens beste stuntmannskole.

– Jeg var en av 250 søkere fra hele Skandinavia som søkte på Zin-Lit Stunt Institute i Ystad. Fem søkere ble tatt opp på den ettårige stuntmannutdanninga.

– De tar bare inn fem elever, for å ha mulighet til å topptrene dem, sier han.

– Jeg håper sunnmøringene vil strømme til Turnhallen søndag. Dette er en unik sjanse til å få prøve seg innen et yrke med utrolig variasjon, sier Kabashi.