Den amerikanske superprodusenten Barrie Osborne gjestet Sunnmøre i all hemmelighet denne uka. På merittlista har han filmer som Ringenes Herre-trilogien, Matrix, Apocalypse Nå og ferske The Great Gatsby.

– Han kom direkte fra Los Angeles. Ålesund var første stoppested i Norge, sier reiselivssjef Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Lang helikoptertur

Osborne har en todelt agenda i Norge. Den første er å se etter gode innspillingssteder til den kommende storfilmen «King Harald», som tar for seg Harald  Hardrådes liv.

– Vi begynte besøket med en rundtur i Ålesund, og litt info om Sunnmøre og hva vi kan by på. Så tok vi en helikoptertur på en og en halv time, der vi blant annet fløy over Giske, Hareidlandet, over Molladalen, inn Hjørundfjorden og til Øye, forteller Vik. Der spiste teamet lunsj før det bar videre til Geiranger i bil.

Osborne er i dag i Oslo, og i morgen skal han møte næringsminister Trond Giske. Han håper å overtale Giske til å starte en incentivordning som gjør at utenlandske produsenter får refusert en del avgifter hvis de velger Norge som innspillingssted.

Kommer Leonardo?

Det store filmnettstede Slashfilm har tippet Leonardo DiCaprio som hovedrolleinnehaver for prosjektet. Vik kan bekrefte at hans navn ble nevnt.

- Osborne legger ikke skjul på at han ønsker seg til Norge. Men mye avhenger nok av samtalene med Giske, sier Vik.

Osborne er også innom Stavanger og Haugesund på besøket, som har kommet i stand i samarbeid med Vestnorsk Filmsenter og Norsk filmkommisjon.

Leonardo DiCaprio tippes som hovedrolleinnehaver for filmen "King Harald". Her fra en pressekonferanse i 2010. Arkivfoto: AP Photo/Shizuo Kambayashi