Båten det er snakk om går under navnet Snake, men har ifølge meldingen som er lagt ut hos Interpol skiftet navn, farge og flagg flere ganger. Eierne er mistenkt for å ha brutt nasjonale lover og internasjonale konvensjoner. Norske fiskerimyndigheter tror skipet nå befinner seg i Sørishavet etter å ha fisket i Indiahavet i mai, da under navnet Pion.

Båten er mistenkt for å ha fisket patagonisk tannfisk i Sørishavet ti år, en stor fisk som vokser sent og som derfor er sårbar for overfiske.

– Samarbeidet gjennom Interpol baner vei for et nytt verktøy i kampen mot ulovlig fiske. Jeg er glad for at Norge tar en ledende rolle på dette området, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

Prioritert

Selv om fiskefartøyet som for tiden er kalt Snake opererer på den sørlige halvkule, er dette et prioritert område for Fiskeri- og kystdepartementet.

– Dette påvirker også Norge selv om det ikke skjer i våre farvann. Norge har hittil støttet Interpol sin innsats mot fiskerikriminalitet med 500.000 kroner i året. Dette skal nå økes til åtte millioner kroner i året, sier kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen til Smp.no.

Interpol med sine 190 medlemsland lanserte tidligere i år en egen arbeidsgruppe og prosjektet ”SCALE” som skal jobbe mot grenseoverskridende organisert fiskerikriminalitet. Fra norsk side deltar representanter fra Fiskeri- og kystdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet.

– Det er vi som denne gangen fikk informasjon om dette fiskefartøyet. Norge har også kapasitet og ressurser på dette området, og har god erfaring fra bekjempelse av fiskerikriminalitet i Barentshavet, sier Nordøen.

Se også: Interpols etterlysning datert 06/09/2013

Lykkes i Barentshavet

For noen år siden innledet Norge og Russland et samarbeid om å bekjempe ulovlig fiske i Barentshavet.

– Etter 2006 har vi ikke oppdaget fiskerikriminalitet i Barentshavet. Samtidig er torskebestanden nå i eksepsjonelt god form, sier Nordøen og tror dette har sammenheng med en vellykket bekjempelse av ulovlig fiske i dette havområdet.

Regjeringen er sikker på at det er vel anvendte penger å støtte bekjempelse av slik kriminalitet også andre steder i verden.

– Fiskerikriminalitet er ofte grenseoverskridende, og vi ser stadig oftere at organiserte kriminelle nettverk er involvert i fiskerikriminalitet. Det er et stort behov for å styrke det internasjonale samarbeidet for å bekjempe fiskerikriminalitet. Norge har gått inn med midler for å støtte Interpols arbeid på dette området, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Les fiskerinyheter på smp.no

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og resten av Regjeringen øker innsatsen mot fiskerikriminalitet. Foto: Staale Wattø
Justisminister Grete Faremo.