Sunnmøre tingrett har funnet politimannen som var tiltalt for å ha stjålet en beslaglagt pc, skyldig i simpelt tjuveri. Den opprinnelige tiltalen var grovt tjuveri, og mannen var også tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Dette tiltalepunktet er mannen frifunnet for.

Mildere enn aktors påstand

Dommen lyder på 10.000 kroner i bot og 3. 000 kroner i saksomkostninger. Dette er mildere enn aktor Guro Kleppe i Spesialenheten for politisakers påstand: Hun krevde 45 dagers betinga fengsel og 12.000 kroner i bot, i tillegg til saksomkostninger.

- Kan ikke utelukke en viss praksis

Politimannen erklærte seg ikke skylding etter tiltalen, da saka starta i tingretten 2. september. I forklaringa si sa han at det har vært helt vanlig at ansatte har fått forsyne seg, både av beslag som har blitt liggende, men også med ting som ikke har blitt solgt på hittegodsauksjon.

I dommen fra Sunnmøre tingrett heter det at retten ikke kan utelukke at det over tid har utvikla seg en viss praksis for at gjenstander som var plassert i søppelrommet eller andre steder for kasting eller destruksjon ble tatt i bruk eller tatt med av enkelte tjenestemenn.

- Retten finner det imidlertid klart at det ikke var gitt noe samtykke til en slik praksis. I den grad det var gitt adgang til å ta med utrangert datamateriell hjem, var det presisert at dette gjaldt skjermer, tastatur og ledninger etter hvert som det ble byttet ut med nytt materiell, skriver rettens formann, Ruth Louise Osborg.

Les også: Krever betinget fengsel

Les også: Må lite på at politifolk er lovlydige

Les også: - Beslagkaos ved Ålesund politistasjon

Les også: - Fangerøyk helt vanlig

Les også: Politiet har innskjerpet beslagkontrollen

Les også: - Det har vært vanlig at folk har fått forsyne seg av beslag

Bakgrunn: Politimann tiltalt for PC-tyveri

Les også: Fant politi-pc hos Sigrid-siktet

- Handla med forsett

Retten fester ikke lit til politimannens forklaring om at han trodde pc-en var av den typen datautstyr det var adgang til å ta med hjem.

- Da pc-en ble tatt var der ingen container med utrangert datamateriell i garasjen, og tiltalte kan ikke tros. Han handla med forsett og hadde vinnings hensikt da han tok med pc-en hjem, heter det i dommen. Når tjuveriet blir vurdert som simpelt og ikke som grovt, forklares dette både med at pc-en som blei borttatt fra garasja framsto som om den skulle kastes, men også i at verdien av den blir vurdert som klart under verdigrensa mellom simpelt og grovt tjuveri.

Funnet hos tiltalte i Sigrid-saka

Datamaskina politimannen nå er dømt for å ha stjålet blei funnet hjemme hos 38-åringen som er tiltalt for bortføring og forsettlig drap på Sigrid Giskegjerne Schjetne. Det var tiltalte i Sigrid-saka som fortalte politiet at han hadde fått pc-en fra politimannen i Ålesund.

Under rettssaka i Sunnmøre tingrett forklarte politimannen at han leverte pc-en til 38-åringen for å få hjelp til å åpne ei sperre på maskina.

Politimannen varsler overfor smp.no at han vil anke dommen.

Rettens formann, Ruth Louise Osborg. ARKIVFOTO: VETLE B. FARSTAD