Kvinnen i syttiåra sitter hjemme i stua si i ei bygd på Sunnmøre og forteller om marerittet hun opplevde for nøyaktig ett år siden i dag. En opplevelse som i ettertid har gitt henne store psykiske plager og redusert livskvalitet.

– I mange år har jeg slitt med store leddsmerter, og den 25. september i fjor reiste jeg til sjukehuset i Ålesund for å få ei kortisonsprøyte mot smerter i ryggen, forteller kvinnen.

Like etter at sprøyta var satt, fikk hun akutte pusteproblemer.

– Jeg greide heller ikke å røre meg eller snakke, forteller kvinnen.Hun synes fortsatt det er vanskelig å fortelle om det som skjedde.

– Jeg registrerte at jeg fikk ei surstoffmaske over ansiktet, men så mistet jeg bevisstheten og kom til meg selv på intensivavdelingen.

Feil glass

Og først der ble det oppdaget at det var curacit i den sprøyta som ble satt og ikke kortison. Hetteglasset med curacit sto framme fordi pasienten som hadde vært inne før henne, kunne få allergiske reaksjoner. I slike tilfeller kan curacit bli brukt, og middelet sto i en såkalt katastrofeboks som ikke ble satt tilbake på plass slik den skulle.

– Opplevelsen var fryktelig skremmende, og jeg var sikker på at jeg skulle dø da jeg verken greide å puste eller å røre en muskel, forteller kvinnen.

Hun innrømmer også at den såkalte Orkdalsaken dukket opp i erindringen da hun fikk høre at det var curacit som hadde lammet henne.

– Tenk for en fryktelig død disse gamle menneskene fikk, sier hun. Da den fatale forvekslingen av medikamenter ble oppdaget, fikk hun rask og effektiv behandling. Og neste dag ble hun sendt hjem. – De reddet livet mitt, men hverdagen har blitt vond, sier hun.

Sjokktilstand

Kvinnen understreker at hun ikke er ute etter å «ta» enkeltpersoner, men hun mener at det må være en svikt i systemene på sjukehuset når slikt ikke bare skjer én gang.

– Legen som tok feil av glassene ga meg grundig informasjon om det som hadde skjedd dagen etter. Men jeg var fortsatt i en slags sjokktilstand og greide ikke helt å forholde meg til det jeg fikk vite akkurat da. I journalen min står det at jeg var våken hele tiden, men det er faktisk ikke riktig. Jeg husker ingen ting fra jeg fikk surstoffmasken over ansiktet til jeg våkna opp på intensivavdelingen. Ettervirkningene har vært voldsomme, og jeg har brukt familie og venner for å snakke om alt jeg sliter med. Men det er grenser for hvor mye man kan plage omgivelsene sine også.

Fagsjef ved Helse Møre og Romsdal, Odd J. Veddeng sier helseforetaket har gjort en rekke tiltak de siste årene for å ivareta pasientsikkerheten.