Fra Kon-Tiki til tungtvannsaksjonen

Skuespilleren Tobias Santelmann (33) skal spille Joachim Rønneberg i ny TV-serie.

Den tyskfødte skuespilleren spilte Knut Haugland i Kon-Tiki-filmen fra i fjor.

Nå skal han fylle sabotasjestøvlene til Joachim Rønneberg i en ny norsk storsatsing. I følge NRK blir dette en av kanalens dyreste produksjoner noensinne, med et budsjett på 75 millioner kroner. Til sammenligning kostet «Halvbroren» 67 millioner.

Internasjonalt

I TV-serien «Kampen om tungtvannet» skal både tyske, britiske og danske skuespillere medvirke, men sabotørene er norske. Som Frank Kjosås, kjent fra «Halvbroren. Han skal spille Knut Haukelid.

«Kampen om tungtvannet» blir en dramaserie i seks episoder, hver på 45 minutter. Handlingen skal starte i 1929, da Werner Heisenberg fikk Nobelprisen i fysikk, og siden beskrive selve sabotasjeaksjonen på Rjukan. Av mange regnet som den mest vellykkede sabotasjeaksjonen under hele andre verdenskrig.

Espen Klouman Høiner skal spille vitenskapsmannen og reserveoffiseren Leif Hans Tronstad. Dennis Storhøi spiller Hydro-direktør og Stein Winge Hydro-sjefen Aubert.

Andre store roller skal spilles av den engelske skuespilleren Anna Friel, britiske Pip Torrens og danske Maibritt Saerens, kjent fra blant annet «Krøniken».

Actionroller

Tobias Santelmann (33) er født i Tyskland, men flyttet til Norge som ettåring. Han har tidligere spilt i en Varg Veum-film, og i TV-serien Hvaler, og har vært tilknyttet Det Norske Teatret i Oslo siden 2006. Han hadde også hovedrolle i Giskespelet tidligere i år.

Han er snart aktuell som Kong Rhesus i kommende «Hercules: The Thracian Wars», en amerikansk actionfilm med premiere i 2014.

 

Tungtvannsaksjonen har blitt filmatisert to ganger før. I den norske filmen «Kampen om tungtvannet» fra 1948 spilte flere av de involverte seg selv. Den amerikanske filmen «The Heroes of Telemark» hadde Kirk Douglas i en hovedrolle.

Joachim Rønneberg stod ikke på rollelista i noen av filmene.

Tobias Santelmann

Tobias Santelmann

Siste nyheter

Klagesak om statstilskudd til havarert seilskute

Et stramt budsjett for fartøyvern fører til at Riksantikvaren har avslått en søknad om statstilskudd på 1 million kroner til reparasjon og restaurering av seilskuta Wyvern, som sank i Østersjøen 11. juli i fjor.

Hevder de ble bedt om ikke å forlate synkende ferge

Flere av passasjerene som kom seg levende fra fergeforliset i Sør-Korea, forteller at de fikk beskjed om å holde seg i ro og ikke evakuere, selv da ferja var i ferd med å tippe.

Stille torsdag i den stille uken for Røde Kors

Skjærtorsdag var Røde Kors ute på sju aksjoner, bare en tidel av antall aksjoner på samme påskedag i fjor.

Enighet om tiltak i Ukraina

Russland, Ukraina, USA og EU er blitt enige om flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina.

Vikafjellet åpnet igjen

Etter å ha blitt stengt på grunn av uvær natt til skjærtorsdag er riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane igjen åpnet.

Vinket inn fly i kyllingdrakt

Påska har gjort sitt inntog på Vigra lufthavn. Onsdag fikk passasjerene litt av en overraskelse.

Enighet om tiltak i Ukraina

Russland, Ukraina, USA og EU er blitt enige om flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina.

Synger påska inn

Hun er re-engasjert i rollen som Susanna i ei Stockholm-oppsetning av Figaros bryllup til sommeren. Men Randi Synnøve Røssaak har også lyst å søke lykken lenger sør.

Folkefest i Strømstad

Ungdom fra Norge samles til fest i Strømstad slik tradisjonen er på skjærtorsdag i påsken.

Vikafjellet åpnet igjen

Etter å ha blitt stengt på grunn av uvær natt til skjærtorsdag er riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane igjen åpnet.

Luftambulansen ber tyv komme tilbake med hjelm

Tyver tok natt til torsdag med seg en spesialhjem fra helikopteret til Norsk Luftambulanse i Trysil. Nå håper luftambulansens folk at den eller de som tok hjelmen, angrer.

Dette er årets lag i Premier League

Lars Tjærnås mener disse 11 har vært best i årets sesong.

Skyter Peralta Bergsøy til topps?

Hugo Vicente har hentet forsterkninger fra England og Spania før årets sesong.