Fungerende rådmann Ronny Frekhaug la tirsdag fram et forslag til 2014-budsjett som blant annet sender Ålesund rett inn på Robek-lista. Det betyr i klartekst at fylkesmannen må godkjenne det meste av det kommunen foretar seg av blant annet låneopptak. Men når fire år har gått, håper rådmannen at det skal ha blitt såpass lys i tunnelen at kommunen kan få tilbake full økonomisk handlefrihet.

Hestekur

- Budsjettet er en hestekur, og jeg håper at alle kan følge rådmannens oppfordringer om å gjøre de tiltak som er nødvendige, sier Tømmerdal. Dette blir rett og slett en samling i bånn slik jeg ser det.

Ordføreren er slett ikke glad for at store prosjekter har forsvunnet ut av budsjettet, og han stiller også spørsmål ved at rene ombyggingsprosjekter er så dyre.

-150 millioner kroner for å bygge om Åse sykehjem og 220 millioner for en rehabilitering av Spjelkavik ungdomsskole er mye penger. Jeg er egentlig litt forundra over akkurat det, sier Tømmerdal.

Gi og ta

Sindre Nakken (Ap) og Anders Lindbeck (SV) sier at de er forberedt på å samarbeide, men at dette samarbeidet ikke bare kan skje på flertallets premisser.

- Så vidt vi har registrert er det eiendomsskatten som er det største problemet blant annet for Fremskrittspartiet. Men økte inntekter er like viktig som reduserte utgifter, så her er det ingen bønn.

Snakke sammen

Høyres gruppeleder Monica Molvær sier at hun er innstilt på å finne ei god løsning, og at gruppelederne møtes til den første dialogen allerede på torsdag.

Venstres Kirsti Dale synes det er viktig og holde seg utenfor Robeklista, mens Knut Anders Oskarson (H) mener at det er en kamel som godt kan svelges.

KrFs Åse-Marie Myren håper at formannskapet kan legge fram et enstemmig budsjettvedtak når saken skal avgjøres i bystyret i desember.