Les hele varslingsbrevet via lenken under

I et brev sendt til ledelsen i Ambulanse Midt-Norge HF avsløres dårlig beredskap, helseskadelig luftkvalitet på et trangt vaktrom, ulovlige garderober, og et stort arbeidspress.

I tillegg er det lang avstand til utrykningskjøretøyene som risikerer å bli innestengt ved garasjene på vinterstid.

Ambulanse Midt-Norge leier sjukehuslokalene av Helse Møre og Romsdal HF, og er i dialog om mulige utbedringer. Men økonomien er stram og investeringsmulighetene små.

Følg smp.no på Facebook

Krever ny stasjon

De ansatte mener situasjonen er uholdbar og krever umiddelbart en ny ambulansestasjon for å få bukt med utfordringene.

– Standarden for helse- og arbeidsmiljø har stått på stedet hvil siden sjukehuset åpnet i januar 1971, med unntak av omtrent fire lag med maling, siste i 2005, står det i varslingen.

Katastrofalt på helg

Stasjonen i Ålesund hadde i 2012 over 4. 000 oppdrag, og er blant den mest aktive i hele Ambulanse Midt-Norges nedslagsfelt.

– For de ansatte fremstår det som katastrofalt at befolkningen i Ålesund kun har én bil på kveld, natt og helg, og at ressurser utenfor kommunen til stadighet må hentes inn på grunn av samtidighetskonflikt, heter det.

Les hele brevet her

I varslingen kommer det også fram at ambulansene må stå i en garasje på nordsiden av sjukehuset på vinterstid, noe som fører til at personalet bruker opptil tre minutter på å ta seg fra vaktrommet til garasjen, gjennom korridorene. Det kan være kritiske minutter.

– Vi ser at distriktsstasjonene får forbedret fasilitetene. Her har vi en situasjon under lovens krav. På vaktrommet har vi ikke nok sitteplasser til alle, og av og til er det opp mot 13–14 ansatte i rommet på 29 kvm. Her skal det skrives journaler, snakkes om hendelser, debrifes, lunsjes, og foregå vaktskifte samtidig. Det er også konstatert svært dårlig luft i en undersøkelse fra 2011. Mange sliter med hodepine, og blir trøtte og slitne, sier tillitsvalgt Henning Lundberg.

Ambulansene opplever også å bli blokkert for utkjøring, fordi det foregår varelevering og skifte av konteinere foran portene. I en katastrofesituasjon en tidlig morgen på vinterstid kan dette ta lang tid å få fjernet, ifølge de ansatte.

Personalflukt

Nå er verneombud og Arbeidstilsynet koblet inn i saken.

– De ansatte mener at sjukehusstasjonene ikke blir prioritert. Forholdene utgjør et problem for beredskap, vedlikehold og renhold av biler, fagutvikling, fysisk aktivitet, og ikke minst for arbeidsmiljøet. Vi frykter personalflukt, sier Lundberg.

Stasjonsleder Kai Fløtre har lest brevet, og bekrefter at det som kommer fram er korrekt.

Lesflere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Uheldig

– Vi har jobbet med dette siden vi tok over driften i januar og har en dialog med Helse MR som leier ut, sier adm.dir. Håkon Gammelsæter i Ambulanse Midt-Norge.

– Kan dere som arbeidsgiver akseptere forholdene?

– Vi har et arbeidsgiveransvar, ingen tvil om det. Vi er enig med de ansatte om at standarden ikke er god nok. Det er lite investeringsmidler både i sjukehusforetaket og hos oss. Derfor har vi ikke en umiddelbar løsning. Det er også slik at Helse MR skal overta ambulansevirksomheten fra 1. januar i 2015, sier Gammelsæter. Derfor vil han ha med dem når det planlegges en fremtidig løsning.

– Hvorfor er ambulansestasjonene bedre utrustet i distriktene enn på sjukehusene?

– I distriktene er stasjonen lyst ut på anbud med helt konkrete krav som grunnlag for kontrakt. Denne standarden har gjennom årene ikke blitt gjort gjeldende for ambulansetjenestene ved sjukehusene.

– Hva skal dere gjøre med situasjonen?

– Vi har tatt initiativ til å drøfte mulighetene for å leie en stasjon i nærhet til sjukehuset, fordi det er viktig med nærhet til det medisinske miljøet. Det er uheldig at situasjonen er slik, og det viser seg at det er vanskeligere å rekruttere ved sjukehusstasjonene. Vi ønsker også å gå over til en døgnvaktmodell, som vil gi bedre beredskap.

– Vi har ikke mottatt avvik som tilsier risiko for pasientene. I Ålesund er det også nærhet til stasjonene på Giske og på Sula som bistår, fortsetter Gammelsæter.

– Men det brukes opptil tre minutter ekstra for å komme seg til ambulansene?

– Vi er som sagt enig med de ansatte i at det er lang tid, og har dialog med Helse MR angående dette.

– Hva tenker du om at ambulanser sperres inne?

– Hvis det skjer, er det et grovt avvik. Da er det grunnlag for å ta affære med en gang, det kan stasjonsledelsen også ta opp med sjukehusledelsen.

I dialog

Helse MR bekrefter at det er dialog.

– Det er ikke tvil om at fasilitetene vi kan tilby er dårligere enn ved distriktsstasjonene, fordi vi sliter med gammel standard, men per i dag har vi ikke investeringsmidler til nye bygg som kunne gitt en optimal løsning, sier kommunikasjonsrådgiver Roland Mauseth.

<strong>Direktør:</strong> Håkon Gammelsæter, Ambulanse Midt-Norge. Foto: Nils Harald Ånstad
Stasjonsleder Kai Fløtre viser at det av og til parkerer varetransport og andre, foran garasjene for utrykning. Foto: Nils Harald Ånstad