Sammen med Annbjørg Lien og Hilde Marie Kjersem utgjør de det norske programmet kalt «Scene Norway 2» som åpnet London Jazz Festival i helga. Det norske programmet ble avsluttet søndag, mens festivalen ellers varer en hel uke til.

– Den norske scenen er en stor suksess, konsertene er utsolgt, og publikum gir fantastiske tilbakemeldinger. Mange har gledet seg over at de sammen med musikken, enten de lytter til Molvær eller Annbjørg Lien, kan nyte Ørnulf Opdahls kunst i galleriet og i gangene, sier kurator Fiona Talkington som har plukket musikerne til programmet.

Høg kvalitet

Hun er til vanlig vert i musikkprogrammet «Late Junction» i BBC radio, og forteller publikum foran hver eneste konsert – hun hamrer det inn, at dette er sunnmørske artister, fra regionen Sunnmøre, på vestkysten av Norge, der naturen er overveldende vakker og tilstedeværende, og altså fostrer musikere og kunstnere av verdensklasse. «Stunning» er et ord som går igjen.

– Vi visste at Ørnulf Opdahl skulle ha en stor utstilling her på Kings Place, den har vært planlagt lenge. Jeg tenkte det ville være fint å finne musikere fra samme område, for å se hvordan musikken og kunsten virker på hverandre her, sier Talkington.

– Det er ikke sikkert London-publikummet forstår hva slags region Sunnmøre er ved å oppsøke Scene Norway. Men de får helt sikkert en følelse av at noe spesielt må det være, som kan initiere så mange ulike uttrykk av høg kvalitet. Enten det er skrevet som barnebok, slik Maria Parr har gjort, eller presenteres som voldsom natur i Opdahls malerier, eller improviseres fram under konsertene med Molvær.

Sol og skygge

Under åpningen av Opdahls utstilling spilte også Nils Petter Molvær.

– Det var som om musikken lyste opp bildene og gjorde det lett å gå inn i dem, var det mange som sa. Stemningen var magisk, sier Talkington.

– Tja, svarer Molvær selv på det siste. Han er festivalens artist-in-residence, og er med på det meste denne helga:

– Det kom ei dame fra Ålesund bort til meg etterpå og lurte på hvorfor jeg spilte så trist musikk. Jeg burde visst ha valgt en gladere låt for anledningen, når jeg tross alt representerer Sunnmøre.

Molvær introduserte Annbjørg Lien før hennes konsert:

– Hun kommer fra solsida av Sula, mens jeg vokste opp der det er skygge. Dere hører forskjellen, sa han.

Annbjørg Lien på sin side fortalte at hun i likhet med Molvær har et Opdahl-bilde på veggen hjemme, for å drømme seg bort i når hun har hjemlengsel der hun bor i Kristiansand. Og så æret hun Sulafjellet med en egenkomponert låt.

Hilde Marie Kjersem hadde sin Londondebut lørdag kveld, som første del av en dobbeltkonsert der Nils Petter Molvær og trioen «Spin Marvel» avsluttet. Fiona Talkington har sagt at hun falt for stemmen til Kjersem etter å ha hørt henne synge med Jon Eberson Group under en konsert i Ålesund. For ordens skyld; det var publikummere som gikk under alle konsertene, men de var ikke mange.

Vafler

Under presentasjonen av Maria Parr og «Waffle Hearts» som boka heter på engelsk, bidro Molvær med en sur versjon av «Glade jul», slik de to hovedpersonene Trille og Lena gjør i boka, da de prøver å tjene penger til en fotball med blokkfløytespilling i gågata.

Maria Parr leste på norsk for de frammøtte;– Så dere virkelig skal få høre at norsk slik de snakker det på Sunnmøre er et av de vakreste språk i verden, sa Fiona Talkington, som fortsatte med å lese et kapittel på engelsk, før det var vafler til alle, stekt i den norske ambassaden i London.

Gratisreklame

Ålesunds ordfører Bjørn Tømmerdal sier han er overveldet av hele programmet, og responsen. Han fikk med seg åpningen av Opdahls utstilling torsdag kveld, med dronning Sonja til stede, og konsertene med Molvær og Annbjørg Lien fredag:

– Snakk om gratisreklame! Jeg har fått så mye skryt. Som om jeg alene har formet både naturen og artistene. Jeg kan ikke annet enn å berømme arrangørene, som med kunst og musikk bygger broer fra London til oss, sier Tømmerdal.

Opdahl selger

Ørnulf Opdahls utstilling, hans fjerde i London, står til 17. januar 2014. Dronning Sonja sikret seg et nytt Opdahl-bilde til sin private samling, maleriet «Fjordnatt». Nå har hun tilsammen tre Opdahl-malerier i størrelse 170 x 170 cm. Det er kunstneren godt fornøyd med.

– Hun har bilder som sammen viser utviklingen jeg hele tida søker etter som kunstner. Til utstillingen her i London har jeg jobbet mer abstrakt enn tidligere. Det kan jeg når publikummet ikke har det samme eierskapet til naturen jeg inspireres av, som hjemme på Sunnmøre. Her er de ikke så opptatte av å kjenne igjen fjell, sier Opdahl.

<strong>sAMLET:</strong> Maria Parr, Ørnulf Opdahl og Nils Petter Molvær. De tre er samlet for første gang, i London, under Scene Norway 2 på Kings Place.
<strong>visuell:</strong> Nils Petter Molvær under solokonserten på Kings Place, med seg selv som visuell kunst på storskjerm, signert Tord Knudsen.