Slik beskriver redningsmann ved luftambulansen, Roger Stenlund, de dramatiske sekundene og tankene sine mens han kjempet for å få to livløse kvinner ut av en bil i sjøen under ekstremværet «Hilde» forrige helg.

Nå er den ene kvinna skrevet ut fra Ålesund sjukehus, mens den andre er våken og stabil.

Utforkjøring

Klokka er 23.36 fredag kveld. Den ene av kvinnene i en synkende bil rekker å ringe nødnummeret, «1-1-3». De elektriske vinduene har trolig ikke fungert i kontakt med vann.

Stenlund, en sjukepleier, og en lege ved stasjonen sitter i bil på vei tilbake til basen. De har vakt og kommer fra et seminar i Ålesund sentrum. Så får de beskjed om utforkjøringen ved Sunnmøre museum ved Nørvasundet: Det blir slått katastrofealarm.

Kaster seg i vannet

De tre gir full gass og tar igjen en sjukebil. Redningsmann Stenlund vet det handler om sekunder når han får høre at «to kvinner er i bilen som har kjørt på sjøen» over radiosambandet. Seks minutter senere er de på stedet.

– Det blåser 25 meter per sekund, regner kraftig, og vi har svært vanskelige forhold. En politipatrulje har akkurat kommet. Jeg spør bare: «hvor er det?». Han peker og jeg kaster meg uti, forteller Stenlund til Sunnmørsposten.

Står om sekunder

Fra nødmeldingen kom har Stenlund forberedt seg på å gå rett i sjøen. Eller rettere sagt. Scenarioet har han øvd på mange ganger, både mentalt og fysisk. Men nå er det ekte. Det står om sekunder.

– Jeg ser en person i bilen, og forsøker å få henne ut. Men det er mørkt og jeg legger ikke merke til at vinduet bare er litt åpnet, sier Stenlund.

Han tenker at dette ikke går, og gjør sitt første av i alt fire dykk. Så får han tak i dørhåndtaket og klarer å åpne døra.

– Jeg gir ikke opp før begge to er ute, sier Stenlund til kollegaen på land.

På forhånd har han tatt en risikovurdering om at det er for farlig for han uten utstyr å dykke inn i bilen, siden han kan sette seg fast selv. Det eneste han har på seg er nemlig en rød kjeledress.

– Til slutt får jeg henne løs, ut av bilen og på land.

Ut i vannet igjen

Ambulansepersonellet setter i gang avansert livredning. Men fortsatt er det en annen kvinne fast i bilen.

Derfor må Stenlund uti det kalde vannet igjen. Men den andre bildøra er verre å få åpnet. Bilen ligger inntil kaia, og først når Stenlund får hjelp fra en redningsdykker fra Ålesund brannvesen, får de reddet ut den andre kvinnen.

– Dykkeren gjorde en fantastisk innsats og fikk frigjort plass slik at vi fikk dratt henne ut og på land, forteller redningsmannen.

Stenlund har erfaring som brannmann i Stavanger, og har vært i forsvaret, jobbet i ambulansetjenesten og flere år som redningsmann ved luftambulansebasen i Ålesund.

En dag henger han i en fjellvegg. En annen dag jobber han i en foss i Geiranger hvor en person er dratt inn under isen.

Hyller etatene

Men det var ikke kun Stenlund som reddet livene til de to kvinnene i bilen. For han er det viktig å få fram innsatsen til AMK, brannvesenet, politiet, og ambulansepersonellet fra Ålesund, Sula og Giske.

– Dykkernes innsats var enorm. De to overlevde også fordi politiet hjalp til med komprimering og førstehjelp. Legen på stedet er ekspert på luftveishåndtering, og anestesisjukepleieren gjorde en meget bra jobb. Summen av alle faktorene gjorde at pasientene fikk korrekt behandling.

Dette gjentar han flere ganger under intervjuet.

– Perfekt samarbeid

Redningsmannen ønsker ikke stå frem som en helt alene, og sier at dette var en koordinert operasjon fra nødetatene hvor samarbeidet var perfekt. Et annet avgjørende moment var nødanropet.

– Det var de som kjørte i sjøen som ringte AMK. Dermed visste vi nøyaktig hvor de var og sparte viktige sekunder, sier Stenlund.

Dette bekreftes av AMK-sentralen. Etterpå har alle etatene gått grundig gjennom og snakket om hendelsen slik de pleier. De har også snakket med de pårørende.

– For å si det rett ut. Det var et vanvittig sterkt møte. Vi tror jo alle sammen at vi er udødelige. Etter noe slikt får du et nytt perspektiv, og neste dag er ikke en selvfølge, sier Stenlund.

Profesjonelle

Han og kollegene er likevel svært opptatt av å unngå å gå i dybden på det emosjonelle, men heller å fokusere på det profesjonelle.

– Yrket vårt er som for toppidrettsutøvere. Man vil hele tiden bli best mulig, og det er en seier å vite at vi sammen som et team reddet to personer, sier han.

Stenlund og teamet hadde vært på redningsøvelse i en elv i Sykkylven dagen før. Dermed visste han hvor kaldt vannet var.

– Der og da har man så mye adrenalin. Hendene mine var blå da jeg kom tilbake til basen, og jeg måtte ha en god treningsøkt for å få sirkulasjonen i gang.

«Hero»

Stenlund har en bryter. Når han er på jobb er den på, og når han ikke er det kobler han helt ut. Jobben er krevende og utenom oppdrag må han holde seg i fysisk god form, planlegge og gjennomføre tunge øvelser, oppdatere seg på det medisinske, det operative systemet i helikopteret, og det teoretiske på alle plan.

En kollega kommer bort og sier «hero», gir han et fast håndgrep, og en klem.

– Det jeg gjorde skulle bare mangle. Jeg er på jobb når jeg tar skiltet på brystet.

– Samfunnet forventer dette av meg. Slik er min verden. Jeg må være klokkeklar på profesjonaliteten. Vi opplever balansen mellom liv og død på jobb hele veien. Fordelen er at vi er så godt drillet på ulike scenarioer, sier Stenlund.

– Blir du stresset i en slik situasjon?

– Både ja og nei. Du kjenner deg ensom, men du har ikke annet å gjøre enn å stå på.

– Hvor viktig er det å snakke om situasjonen i ettertid?

– Vi gjør det for å gjøre hverandre bedre, og fokuserer på det positive. Så er vi ærlige. Vi har en travel base med mange oppdrag, så vi må jobbe med det mentale underveis. Man kan alltid finne feil, men vi fokuserer på det vi kan bli bedre på.

– Det er klart det er viktig. Vi fikk jo bare fire og en halv time søvn - så var det ny hjertestans.

<strong>Etterpå:</strong> Her er bilen. Den lå under vann under aksjonen. FOTO: STIG VÅGNES
<strong>Fra stedet:</strong> Alle nødetater rykket ut til Sunnmøre museum ved Nørvasundet da meldingen kom. FOTO: STIG VÅGNES