Dette sier student Eirik Røsvik fra Vigra. Han har skrevet en historisk oppgave ved universitetet i St. Andrews i Skottland om Keiser Wilhelm og Norge.

På bybrann.smp.no kan du se bilder av Ålesund fra 1904

I skyggen av keiseren

Tyskerne på sin side så på Norge som det germanske og ubesudlede Nordland.

Den svensk-norske kongen, Oscar 2, slet med å leve i skyggen av prøysseren. Også kong Haakon var negativ til sin tyske kollega som han kalte en sjarlatan.

Høyden på Wilhelms popularitet i Norge kom da han sendte et krigsskip og to store sivile skip med hjelp til de 10.000 hjemløse i Ålesund.

Rask hjelp

– Disse skipene kom til byen bare tre dager etter brannen, skriver Eirik Røsvik i oppgaven.

Brann i små trebyer var vanlig den tid, men for Ålesund ble det satt i gang innsamling i Vest-Europa, i Sør-Afrika, Sør-Amerika og i USA. Det kom inn 1.139.115 innsamlede kroner til kommunen, ifølge tall fra oktober 1904. Det reelle tallet var nok noe høyere. Keiser Wilhelm selv ga til sammen hjelp og bistand til en antatt verdi av ca 600.000 kroner. Til sammenligning ga statsministeren og Oscar 2, 5.000 kroner.

Les også: Bybrannvandring gjennom 40 årLes også: Gjør bybrannen mobil

I avisene den gang ble den norske stat kritisert for å selge kull, mens keiser Wilhelm sendte mye større skip og ga hjelp gratis.

Kjendisen keiser Wilhelm, som faktisk ble et norsk symbol, er forklaringen på det store engasjementet i utlandet, mener Eirik Rørvik.

Tyskerne sendte også ferdighus til Ålesund. Minst ett av dem står fortsatt i beste velgående. Det ble flyttet til Skodje og heter Jentekolonien.

Deler lite undersøkt

Eirik Røsvik er ikke innom de store lidelsene folk flest i Ålesund fikk på grunn av katastrofen, og heller ikke pratet man fortsatt kan høre om at mat råtnet på lager og penger ble underslått. Denne siden av historien er lite undersøkt.

At en av de største gatene i Ålesund heter Keiser Wilhelmsgate er honnør til keiseren. Det ble også satt opp en bauta i Byparken i 1910 som i dag er lite påaktet.

Eirik Røsvik har skrevet historieoppgaven om Wilhelm, Norge og bybrannen.
I Byparken står steinen som minne om hjelpen. Den er lite fremhevet i bybrannmarkeringene. Foto: Sunnmørsposten