Tre kilo ulovlig hvalkjøtt ble onsdag beslaglagt fra en norsk matstand under mat- og landbruksmessen Grüne Woche i Berlin. Tyske medier omtaler saken som «hvalskandalen».

I tirsdagens utgave av avisa Nordre gikk Ole Mindor Myklebust, daglig leder i Myklebust Hvalprodukter AS på Harøya, hardt ut mot Sunnmørsposten.

- For dumt

Myklebust reagerte på overskrifta "Nær kvalskandale i Berlin" i mandagens avis.

Sunnmørsposten skrev at en rådgiver hos fylkesmannen i Hordaland i siste liten fikk avverget at den tyske landbruksministeren Hans-Peter Friedrich fikk smaksprøve av hvalkjøttet, som var fra Harøya.

- Her ser du et typisk eksempel på hvordan en greier å holde ei myte levende i media. Nei, dette blir for dumt, sa Myklebust til Nordre.

Ulovlig

Berlin-avisen BZ oppdaget at en norsk stand solgte smaksprøver med marinert hval og varslet myndighetene. Det er ulovlig å importere eller selge hvalkjøtt i Tyskland, og strafferammen er på opptil fem års fengsel, ifølge NTB.

NTB gjengir avisen på at nordmennene ikke visste at det var ulovlig, og at de slipper sannsynligvis unna med kun en bot.

Organisasjonen Whale and Dolphin Conservation Society (WDC) har reagert på lovbruddet og krever strengere kontroller både hos tollvesen og arrangører.

– Vi ante rett og slett ikke at det var et forbud, så dette har vi gjort i veldig god tro, sier standansvarlig Arne Andreas Rød fra Innovasjon Norge til VG. Han understreker at hvalkjøttet ble skrevet opp på deklarasjonslistene til både arrangørene og tollvesenet, uten at noen reagerte.

– Det virker ikke som om forbudet er så godt kjent. Arrangørene virket også overrasket. Det er jo ikke noe hyggelig å få en anmeldelse på seg og komme i mediene med overskriften hvalskandalen, men vi kan ikke la dette ødelegge den gode stemningen her, sier Rød og beklager at de ikke hadde satt seg godt nok inn i lovverket.

Skylder på tollmyndighetene

Ifølge Myklebust fra Harøya har ikke deres firma gjort noe ulovlig som produsent, men han bekrefter at hvalkjøtt fra Harøya er beslaglagt.

- Vi leverte kjøtt til et norskregistrert firma. Produktet er lovlig fanget. Norge er her for å vise seg som en turistnasjon, og her er det snakk om å vise fram norsk næringsliv på en stand, sier Myklebust til Smp.no.

- Her er det tyske tollmyndigheter som ikke har gjort jobben sin i første omgang, fortsetter han.

- Men har ikke nordmenn som selger hvalkjøtt, som ikke er lov der, ansvaret for å sette seg inn i et lands regler?

- Her er det tollmyndighetene som ikke har gjort jobben sin. Utover det ønsker jeg ikke kommentere det, sier Myklebust.

Han forteller at det kryr av folk på Grüne Woche i Berlin, som er en viktig profileringsarena og en sentral møteplass for alle som arbeider innenfor mat, opplevelser og reiseliv.

- Symbolsk sum

Ifølge Myklebust er det ikke lovlig å ha kommersiell interesse. Han forteller at bodene på matmessen har tatt 1 euro for en smaksprøve av hvalkjøtt, og at dette er en symbolsk sum.

- Hadde de kommet fire timer senere, hadde det ikke vært noe å beslaglegge, sier Myklebust.

Det er landbruk- og matdepartementet som står bak prosjektet i nært samarbeid med Innovasjon Norge og Ambassaden i Berlin. Norge deltar i 2014 for 27. gang.

Grüne Woche samler totalt 1600 utstillere fra 16 land. Ifølge avisa Nordre har Myklebust Hvalprodukter AS 7-9 mann i arbeid om bord i båten M/S Kato i hvalsesongen.

Like før helgen var landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) fra Ørskog på besøk på den norske standen, der de besøkende kunne smake på eksotiske retter som bjørnepølse og kråkeboller - og nettopp hval.

KOKK: Dirk Kohlmann fra Fylkesmannen i Hordaland avverget det som kunne blitt en aldri så liten PR-krise da den tyske landbruksministeren nesten satte tennene i røkt hval fra Harøya. Selv smakte Kohlmann gjerne på hvalen som kokk Jan Roger Blø fra Molde fjordstuer skar opp.