Legg for all del stormkjøkkenet igjen hjemme. Og selvsagt også engangsgrillen.

– Det er naturlig at folk vil ut når det er fint vær, sier brannsjef Geir Thorsen.

– Men folk som skal på tur må heller ha med varme pølser på termos, sier han.

Det er kjent at det fra Rogaland til Troms er totalforbud mot åpen ild i de fleste kommuner. Thorsen tror ikke det vinterstid har vært så tørt siden han starta som brannmann i 1981. En liten gnist kan være nok til å starte en storbrann i det tørre terrenget.

Noen steder er det også en slags kultur for å brenne boss i fjøra. Hva med de som "skal bare"?

Det er nå folk ikke skal bare, nå må de være ytterst, ytterst forsiktig.

Samarbeid

Thorsen forteller at han fredag har hatt samtale med fylkesberedskapsjefen, Kjetil Matvik Foldal. Thorsen har også snakka med andre brannsjefer i regionen, om at kommunene hjelper hverandre dersom det skulle oppstå brann.

Terskelen for samarbeid, og å tenke stort tidlig, må være veldig lav. Med tungt brannutstyr, ulendt terreng og mannskap som etter hvert blir slitne må vi spille på de ressursene som fins, sier han.

Får tips

Han forteller at brannvesenet har fått inn flere tips fra folk som ringer om brannfarlige situasjoner.

Thorsen hatt også snakka med Røde Kors og med Turistforeninga, og bedt om hjelp til å få ut informasjon og minne folk på den store brannfaren ute i terrenget.

Brannhelikopter

Dersom det skulle bli bruk for brannhelikopter, er det Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har det overordna ansvaret. Brannsjefen i Ålesund sier at det på Vigra er et privat fly, eid av Nord Helikopter, som har brannbøtte.

– Det var dette helikopteret som ble satt inn i lyngbrannen i Haram denne uka. Det er DSB som styrer dette, og for eksempel under brannene i Trøndelag denne uka ble det satt inn tre av Forsvaret sine helikopter og tre sivile. Norge har også snakket med EU om leie av to skogbrannfly om det skulle bli behov, sier brannsjef Geir Thorsen i Ålesund.

<strong>Beredskap:</strong> Brannsjef Geir Thorsen i Ålesund. Foto: Arne P. Andersen