Sunnmøre tingrett fant ingen formildende omstendigheter, da en mann i 70-åra ble dømt for å ha hatt seksuell omgang med to barnebarn.

Begge barnebarna var under 10 år da overgrepene skjedde. Tingretten finner det bevist utover rimelig tvil at det har skjedd gjentatte seksuelle overgrep. Tingretten mener også at tiltalte minst en gang har brukt fysisk makt.

For dette er mannen dømt til fengsel i seks år.

Politiets etterforskning startet etter at barnehagen barna gikk i sendte en bekymringsmelding til barnevernet i den aktuelle kommunen. Under samtaler med ansatte i barnehagen hadde det ene av barna fortalt litt om overgrepene. Kort tid etter fortalte de det også til foreldrene sine.

Før det hadde gått en uke var de to barna i dommeravhør, som ble gjennomført på Barnehuset i Ålesund. I tillegg ransaket politiet tiltaltes bopel.

Tillitsforhold

Tingretten legger særlig vekt på at det er en slektning som har utnyttet et tillitsforhold.

- At det foreligger utnyttelse av tillitsforhold, er et vesentlig moment ved straffeutmålingen, skriver Sunnmøre tingrett i domsavsigelsen.

I skjerpende retning kommer også at mannen tidligere er dømt for seksuelle overgrep mot jenter.

Tingretten finner ikke at mannens alder kan tillegges vekt ved straffutmålingen.

Barnepornografi

Mannen ble også dømt for å ha oppbevart store mengder bilder og videoer som seksualiserer barn. Nærmere bestemt fant politiet cirka 2000 bilder og seks videoer på mannens pc, i tillegg til cirka 30 magasiner/blader.

For dette er han dømt til fengsel i fire måneder i tillegg.

Dommen er enstemmig.