Det var i styremøtet i slutten av januar at administrasjonen i Ambulanse Midt-Norge ble gitt anledning til å vurdere beredskap og bemanning på ambulansestasjonene.

For Ambulanse Midt-Norge har fått et krav om å gå i balanse, og mangler 25 millioner kroner til 2014-budsjettet.

Administrasjonen foreslår å fjerne dagbilen i Vanylven, redusere beredskapen i Ulstein, gjøre om døgnbil til dagbil i Surnadal, gjøre om døgnbil til dagbil i Sunndal, fjerne dagbil i Roan, og endre og gjøre om vaktordninger i Meråker, Verran, Leksvik, Tydal og Selbu.

Også på Røros og Oppdal foreslås det kutt i beredskap.

Vil svekke beredskapen

Hovedargumentet for kuttene er at dette vurderes som forsvarlig med tanke på oppdragsmengde i kommunene. Administrasjonen er likevel åpen på at det vil svekke beredskapen i mange kommuner, men også rekruttering av ambulansepersonell er et problem.

Av totalt 10 kuttforslag er fem i Trøndelag, tre på Nordmøre og to på Sunnmøre. Disse kuttene utgjør 8,8 millioner kroner av en større pakke.

Les forslagene til styremøtet her.

Reagerer på saksbehandlingen

I flere kommuner reageres det kraftig på saksbehandlingen, særlig i Vanylven, med bakgrunn i at varaordfører Ottar Jan Løvoll fikk vite om saken via lokalavisa Synste Møre fredag ettermiddag, en knapp uke før et eventuelt vedtak i styret.

Ordfører Jan Helgøy (KrF) beskrev stemningen som meget amper i formannskapsmøtet i kommunen i går. Her er det gjort egne analyser som viser at befolkningen i kommunen vil stå uten ambulansetilbud fire timer i snitt daglig - med dagens oppdragsmengde.

- Ikke tid til høring

- Burde ikke kommunen vært informert tidligere, og ikke via lokalavisa?

- Når det gjelder spørsmål om denne saken, så vil vi henvise til styreleder Petter Bjørdal, sier administrerende direktør Håkon Gammelsæter i Ambulanse Midt-Norge.

- Burde saken vært sendt på høring til kommunene i forkant av et eventuelt styrevedtak?

- Styret har åpnet for at vi kunne gjøre denne type endringer. Det står helt klart i forslaget til vedtak at planlegging og iverksetting skal skje i samarbeid med sjukehusforetakene, og berørte kommuner. I tillegg blir det en lovbestemt drøfting med de ansattes representant. En omfattende høring i forkant er det ikke tid og anledning til, sier Gammelsæter.

- Men er det ikke bedre å rådføre seg med kommunen før et vedtak, i stedet for etter et vedtak?

- Det står Vanylven selvfølgelig fritt til å mene. Vi henviser til styreleder og det som står i sakspapirene.

- Forstår du at dette kommer som en bombe for kommunen?

- Jeg gjentar det jeg har sagt. Vi uttaler oss ikke mer om saken utover det som står i styredokumentet før styremøtet på torsdag. Det er helt legitimt å mene noe om saksgang og innhold, men vi har som sagt behandlet saken slik styret har bedt oss om.

Tar selvkritikk

Styreleder Petter Bjørdal sier at Ambulanseforetaket har fått et oppdrag fra Helse Midt-Norge om å drive i tråd med gjeldende budsjett.

- I etterpåklokskapens lys ser en at en helst skulle brukt mer tid på saken. Av ulike grunner har ikke det skjedd, uten at jeg har tenkt å kritisere deler av historien som vi ikke får gjort noe med. Prosessen burde kommet i gang tidligere, sier Bjørdal.

Han mener at saken nå står der den står, og styrelederen er veldig opptatt av at kommunene som måtte ha innspill, må komme med det før styremøtet.

- Nå har vi allerede fått en uttalelse fra Vanylven og de øvrige kommunene på Søre, sier Bjørdal.

- Men det er på initiativ fra kommunene selv?

- Ja, kommunene følger med. Det er ikke slik at de sitter som passive tilskuere. De er alltid aktive for å ivareta sine interesser. Det opplever jeg at de er også nå.

- Hva legger du i at prosessen burde kommet i gang tidligere?

- Den burde startet tidligere, så ønsker jeg ikke noen diskusjon på akkurat hva som gjorde at det ble slik det ble.

Fortsatt tid

Bjørdal føler seg trygg på at når styret gjør vedtak på torsdag, så er saken tilstrekkelig belyst.

- I dag er det tirsdag og det er fortsatt to dager igjen til styremøtet. Som sagt vil jeg oppfordre kommunene til å komme med gode innspill. Det har de også gjort.

Få oppdrag

I Ulstein er det snakk om å gjøre én døgnbil til dagbil. Men det er fortsatt en annen døgnbil i Ulstein.

Døgnbilen som vurderes som dagbil hadde 53 oppdrag i hele 2013 mellom klokka 20.00 - 08.00, viser tall fra Ambulanseforetaket. I 2012 var det 55 oppdrag i perioden.

I Vanylven hadde dagbilen som vurderes fjernet 172 oppdrag i 2013, altså ett oppdrag hvert andre døgn, da den er på vakt fem dager i uka. Døgnbilen hadde 359 oppdrag fordelt på tre skift.

- Jeg vil ikke kommentere dette fordi det går rett inn på det vi skal vurdere i styremøtet, men det er klart at dette underbygger administrasjonens vurdering, sier styreleder Bjørdal.

Styrelederen er likevel klar på at det er viktig med gode beredskapsordninger.

- Vi har døgnbiler i Fosnavåg, Larsnes og Volda. Det er relativt mange biler i området som kan styrke beredskapen, påpeker Bjørdal.

Administrerende direktør Håkon Gammelsæter i Ambulanse Midt-Norge. Foto: Nils Harald Ånstad