Både ledelse og sjøfolkene i Midsund-rederiet er preget av den alvorlige skipsulykken som skjedde lørdag morgen ved havnebyen Dakhla.

Flere enn 15 mennesker kan ha mistet livet etter at den 68 meter lange tråleren Midøy Dakhla kolliderte med en langt mindre fiskebåt i det krevende farvannet.

– La brått om kursen

Skipperen og styrmannen på tråleren, som begge er fra Midsund, har forklart seg om ulykken for de lokale myndighetene.

Sjøvik forteller at ut fra de opplysningene rederiet har fått, så var sammenstøtet ikke til å unngå.

– Det var trangt farvann og ingen enkel situasjon for de som var på brua. De hadde ingen mulighet til å manøvrere unna når båten brått krysser på tvers av leia til vår båt, forteller Sjøvik.

Innseilingen på stedet er smal, og det er mudret for større skip. Imidlertid har fartøy av en slik størrelse som Midøy Dakhla, begrensede manøvreringsmuligheter i leia.

Etter det rederiet kjenner til er alle  interne prosedyrer og internasjonale sjøfartsregler fulgt, og det er ikke avdekket tekniske mangler ved tråleren.

Skipper og styrmann blir

Begge de to norske sjøfolkene ønsker å bli i området. Det forteller talsmann for rederiet, Hugo P. Matre, i advokatfirmaet Schjødt til smp.no søndag.

– De norske sjøfolkene har full handlefrihet, men er preget av situasjonen og opplever omfanget av ulykken som belastende. De synes det er veldig tøft, men båten er der nede fortsatt, og de mener det er riktig at de bidrar med det de kan. Etter hvert vil de følge opp for å få virksomheten til båten i gang igjen, forteller Matre.

Etter forholdene har nordmennene det likevel bra.

Ifølge Matre foregår undersøkelsene på tilsvarende måte som i Norge, med maritime myndigheter som undersøker saken. Ettersom det er en ulykke med alvorlig omfang, er også ordensmakten koblet inn.

– Det som myndighetene er opptatt av, er å få kartlagt hendelsesforløpet. Både ledelsen og de som var med på båten bidrar med å lage rapporter og svarer på spørsmål, forteller Matre.

Daglig leder i Sjøvik-rederiet, Olav Sjøvik, vil løpende vurdere å reise til området. Søndag var det ledelsen i det lokale eierselskapet, Sjøvik Marokko, som håndterte situasjonen på stedet.

Uklare dødstall

Ifølge lokale medier gikk den lokale fiskebåten, Taouss, ned etter sammenstøtet og mannskapet havnet i sjøen.

Søndag opplyser det marokkanske landbruks- og fiskeridepartementet at to fiskere er bekreftet omkommet, og 10 til 15 fra besetningen er savnet.

18 personer ble berget opp av vannet i live, og redningsmannskaper regner sjansene for å finne flere overlevende som liten. Tidligere er det opplyst at fiskebåten som drev sardinfiske, hadde en besetning på 35 personer.

Informasjon fra Marine Traffic.com viser den sist oppgitte posisjonen til Sjøvik-tråleren. Skipperen og styrmannen, som begge kommer fra Midsund, ønsker å bli i området. Midøy Dakhla eies av det marokkanske selskapet Sjøvik Marokko, hvor det etter krav fra myndighetene, er majoritet av lokalt eierskap.