SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Aktor Jogeir Nogva konkluderte under prosedyren i Ulstein-saken med at tiltalte må dømmes for forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, med uprovosert brutal voldsbruk foran eks-samboer og sitt eget barn.

Han krever derfor en straff på 16 års fengsel for drapet på Dimmen. Familiens bistandsadvokat Inger-Marie Sperre varsler at hun vil fremme erstatningskrav på vegne av familien til Dimmen.

- Fornærmede lå i senga og sov. Det er noe brutalt og feigt i denne saken. Her er det ingen foranledning, ingen krangel, ingen provokasjon.

- Det er subjektivt oppfylt om hensikten har vært å forvolde en annens død. Sannsynlighetsforsett er at gjerningsmannen har innsett at det er mer sannsynlig at offeret dør, enn at han ikke dør, viser rettspraksis.

- Hvis gjerningsmannen innser at offeret kan dø, men han likevel utfører handlingen, er også innenfor sannsynlighsetsforsett, mente aktor Jogeir Nogva under prosedyren i saken.

Les også: Dimmens bror krevde forklaring - tiltalte brast i gråt

- Drikkingen fritar ikke

Aktor mente at det faktum at tiltalte var full under handlingen, ikke er noen unnskyldning. - Han skal dømmes som om han var edru, mente Nogva.

Tiltalte hadde en promille på 2,0 klokka 7 på drapsdagen.

Aktor pekte på at tiltalte gikk inn i soverommet, går mot boden og finner et slagvåpen. Han går mot senga, selv om eksen prøver å stoppe ham. Han slår offeret i hodet med betydelig kraft. Slagene slås målrettet mot hodet. Han fortsetter og roper «Aldri, aldri med barn!». Eksen prøver å stoppe ham, men han fortsetter.

- Tiltalte sier selv at han aldri ville gjort dette hvis han var edru. Han tenkte ikke konsekvenser, sa aktor.

- Hadde tid til å tenke

Nogva mener drapet ikke er en affektshanling, fordi han gikk i boden for å hente slagvåpen, og hadde tid til å tenke seg om.

Når det gjelder spørsmålet om særdeles skjerpende omstendigheter, mente Nogva at selve handlingen står sentralt, men også omstendighetene før, under og etter voldsbruken:

- Jeg har sju punkt som gjør at dette drapet har skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter: Brutaliteten i handlingen mot fornærmede. Han overvant hindringer for å gjennomføre handlingen. Fornærmede lå og sov. Var vergeløs. Handlingen var uprovosert fra fornærmedes side. Lidelsene fornærmede hadde. Omstendighetene hvor barnet ble eksponert for drap. Omstendigheten om at samboeren ble eksponert for drapet.

I tillegg pekte han på brutaliteten i volden, da han slo med flaska som våpen foran eks-samboeren og barnet sitt.

Les også: Disse meldingene ble sendt drapsnatta

- Skjedde uprovosert

- Hva galt hadde Preben gjort? Han overnattet hos eksen, men dette hadde tiltalte selv foreslått. Eksen hadde riktignok sagt at han ikke var der, men når tiltalte kommer uanmeldt tilbake - er det en provokasjon fra Prebens side? Det var da en sak mellom tiltalte og eksen, sa aktor Jogeir Nogva i sin prosedyre.

- Jeg kan ikke se annet enn at volden skjedde uprovosert, sa han.

- Det er vanskelig å forstå hvilken opplevelse Preben har hatt. Det finnes ikke sterke nok ord. Vi vet bare at øynene var åpne og han hadde noen bevegelser før han ble lagt i narkose, sier aktor.

- Drepte foran 2-åringen

- Og barnet var vitne til det som skjedde. Det var roping og blod. Eksen fortalte at barnet lå bare 50 cm unna det som skjedde.

- En dag vil han forstå hva som har skjedd. Barn har risiko for seinskader. Barn skal beskyttes mot voldssituasjoner og der det skjer skal det telle skjerpende, hevdet aktor i sin prosedyre, og konkluderte at forelå skjerpende omstendigheter i saken mot den tiltalte mannen i 20-åra.

Om tiltaltes bekymring for Dimmen etter slagene , mener aktor at det må være en normal reaksjon fra en normal person. - Det skulle bare mangle. Hadde han ment at offeret fortjente det, eller at han ville gjenta ugjerningen, ville vi hatt med et psykiatrisk tilfelle å gjøre, sa Nogva.

- Hadde han bestemt seg for å ta fornærmede allerede da han dro fra søsteren, ville vi snakket om overlagt drap.

Varsler erstatningskrav

Aktor la derfor ned påstand om en straff på 16 års fengsel. Til fradrag kommer de dagene tiltalte har sittet varetektsfengslet.

Familiens bistandsadvokat Inger-Marie Sperre varsler i retten at hun vil fremme erstatningskrav på vegne av familien til Dimmen.

- Tiltalte har skriftlig og muntlig overfor meg erkjent erstatningsansvar, sier Sperre.

Hun la deretter ned påstand om at tiltalte dømmes til å betale oppreisingserstatning på 200.000 kroner til hver av foreldrene.

Torgeir Hovland Langva forsvarer den tilitalte i Sunnmøre tingrett. Foto: Staale Wattø