Inntil fremtidig politistruktur er på plass må Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stanse omleggigen av 110-sentralene, sier Justis- og beredskapsdepartementet i et ferskt vedtak.

- Vi har hele tiden ment at nye 110-regioner må sees i forhold til de omleggingene som skjer brann- og politietaten. Nå sier Justis- og beredskapsdepartementet det samme, sier brannsjef Geir Thorsen.

110-sentralen i Ålesund har vært foreslått flyttet til Trøndelag.

Bakgrunn: Vil flytte 110-sentralen

Stanset i første ledd

De tydelige signalene fra departementet kommer i behandlingen av en klage på flytting av 110-sentralen i Telemark til Arendal. Dette skulle ha vært første ledd i omleggingen av 110-sentralene, fulgt av Haugesund, Florø og Ålesund, sier Thorsen.

Må se sammenhengen

Departementet opphever vedtaket til DSB, og gir klar beskjed om at DSB må se 110-sentralene i sammenheng med den pågående Brannstudien og Politianalysen. I størst mulig grad bør 110-distriktene være like de fremtidige politidistriktene, mener de.

"Departementet mener det er viktig å se disse prosessene i sammenheng og vurdere hvorvidt nødmeldetjenesten kan bli ytterligere styrket ved å trekke paralleller mellom disse prosessene", skriver departementet.

- Utsetter alt

- Dette stanser eller utsetter hele omleggingsprosessen. DSB kan ikke gå videre etter dette, uten å vise at de har tenkt helhetlig, mener Thorsen.

Departementet presiserer at de ikke er imot sammenslåing eller samarbeid mellom 110-sentraler som kommunene selv iverksetter, så lenge det er brannfaglig forsvarlig.