Historien til Bjørn Olav Nordahl herjer søndag i sosiale medier. Den handler om da han nylig skulle selge en vaskemaskin på finn.no - en maskin han for få år siden betalte 5.000 kroner for.

- Jeg hadde jo en forestilling om at jeg kunne få en god annenhåndspris. Som halvt sunnmøring har jeg lært at man skal være nøysom og helst tjene to kroner for hver man bruker, sier Nordahl til smp.no. Han har far fra Ulsteinvik, og bor i dag i Mjøndalen.

Motvillig selger

Den første som meldte seg var et utenlandsk navn. Kan jeg få oppvaskmaskinen for 1000,- kroner? Hilsen Wizam.

Litt motvillig ville Nordahl gå med på det, mot at den ble hentet samme kveld. Selv om hans "indre sunnmøring" protesterte.

Da en kvinne og en mann kom fram - og måtte hjelpes til å kjøre opp bakken på det norske vinterføret - ville de helst bare gi 500. Og Nordahl ble irritert.

Helt til han ble nysgjerrig på bakgrunnen deres og spurte hvor de var fra.

Da fikk han historien om en vanskelig oppvekst i Gaza by. Om sønderbombede hus. Og han innså ganske raskt at han måtte ta en realitetssjekk.

- Jeg kom endelig til meg sjøl. Dette er folk somkommer fra ingenting, og her skal jeg sitte på min høye hest og ha igjen en godpris på en maskin jeg ikke trenger, sier Nordahl.

Fikk tilbake med renter

Maskinen ble solgt for 500 kroner. Men historien slutter ikke der. Kort tid etter fikk han en sms.

Du må komme og spise med oss på lørdag. Ta med deg hele familien.

Det gjorde han. På bloggen sin forteller han hvordan det gikk:

"Jeg hadde fått tilbakebetalt med renter,  i form av vennskap, to digre poser med krydderblandinger fra Gaza, et nytt falafeljern og en haug med ferske pitabrød, pent pakket inn, klare for fryseren."

Å ta et skritt tilbake

Journalisten og forfatteren la ut episoden på sin blogg lørdag, og søndag formiddag var han oppe i 12.000 besøk. På en vanlig dag kan han ha rundt 30.

Oppdatering: Etter at Sunnmørsposten skrev om historien søndag formiddag, har antall besøk steget til over 100.000, målt klokken 18 samme dag.

Han har også fått svært mange positive kommentarer.

- Jeg tror den slår an fordi den sier noe om at vi alle trenger å ta detteskrittet tilbake og konfrontere våre holdninger. Historien handler jo ikke så mye om meg, men et mer allment fenomen. Jeg håper det er en moralsk, men ikke en moralistisk fortelling, sier han.

Bjørn Olav Nordahl. Foto: Privat