Det var en strømlinje mellom Fræna og Sunndalsøra som falt ut ca klokka 22.20 søndag kveld. Dette varte til 22.35.

- Samtidig var det en annen strømlinje som var ute for revisjon, som gjorde at mye strømforbruk falt ut, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til smp.no.

Strømabonnenter fra nord i Sogn og Fjordane og til Nyhamna i nord, ble rammet av strømbruddet.

Vet ikke hva som skjedde

- Nå har vi spenning på alle ledninger, og bygger opp strøm til alle forbrukerne igjen. Det kan ta noe tid før alle har strømmen tilbake, sa Meldal til smp.no klokka 23.15 søndag kveld.

- Hva var årsaken til strømbruddet?

- Det vet vi ikke ennå, vi kan ikke si noe om årsaken ennå, forteller Irene Meldal. Tussa Nett melder seint søndag at feilen har oppstått i Kristiansund på 420 kV-linja.

- Det er meldt om svært dårlig vær på Nordvestlandet natt til mandag. Har dere ekstra beredskap for dette?

- Vi har tilgjengelig folk alltid, men må også vurdere sikkerhet for våre folk når det er uvær, sier Meldal til smp.no.

Kom tilbake på søre Sunnmøre

- Vi har kun hatt tilførsel på ei linje nordfra, og denne er nå trolig falt ut, uten at jeg foreløpig vet hvorfor, sa pressekontakt Kari Løken i Mørenett til smp.no tidligere søndag kveld.

Rundt klokka 22.45 meldes det også at strømmen er kommet tilbake flere steder på søre Sunnmøre og også i Romsdal og på Nordmøre.

- Vi får nå dekt 2/3 av strømbehovet nordfra og holder på å bygge opp egen kapasitet i Tafjord for å få nok til å dekke inn resterende behov. Dette vil imidlertid ta litt tid, sier Løken klokka 23.05. En halv time seinere er beskjeden at en ikke får hjelp nordfra likevel.

- Det falt ut igjen, og vi har fått beskjed om at vi ikke får prøve på nytt. I og med at vi heller ikke har strøm sørfra er vi med andre ord fullstendig avhengig av egen produksjon i Tafjord.

Kjører på i kraftverkene

- Du sa tidligere at dere bygger opp egen kapasitet i Tafjord. Hvordan?

- Vi kjører opp strømproduksjonen ved kraftverka.

- Vil dere ha kapasitet til å klare dette aleine?

- Ja, etterhvert. Og nå, rundt klokka 23.30, ser det greit ut, selv om det fortsatt er noen steder som ikke har fått tilbake strømmen ennå, sier hun.

- Ute på Vigra er det forresten i tillegg en feil i tillegg til det store strømbruddet. Vi har folk ute for å se på feilen, men der kan det gå litt ekstra tid.

Politiets telefoner rammet

Sunnmøre politidistrikt meldte klokka 23.10 at deres vanlige linjer til fasttelefon er ute av drift som følge av strømbruddet, men at nødlinjen fungerer som forventa. Kort tid seinere meldte de at strømmen var tilbake, men at fasttelefonen fortsatt ikke fungerte.

- Politiet i Nordmøre og Romsdal svarer på fastlinjen, skriver de på Twitter.

Like etter klokken 7 mandag morgen opplyser Sunnmøre politidistrikt på Twitter at fasttelefonlinjen fungerte igjen, etter å ha falt ut etter strømstansen.

Alle anrop til politidistriktet ble besvart av nabodistriktet Nordmøre og Romsdal. Nødlinjen ble ikke berørt av strømbruddet.