Det sier pressevakt Berit Erdal hos Statnett til smp.no, mandag formiddag.

Ga kortslutning

- Vi har feilsøkt linja mellom Fræna og Sunndalsøra natta gjennom, uten å finne feil. Når denne falt ut, skyldes det rett og slett vinden, og at denne resulterte i at ledninger slo sammen og ga kortslutning, forklarer hun.

Ørskog - Sunndalsøra utkopla

- Det har tidligere kommet fram at den andre linja deres var utkopla. Kan du si mer om hvorfor?

- Linja fra Ørskog til Sunndalsøra har vært utkopla ei stund i forbindelse med prosjektet Ørskog - Sogndal der det som kjent bygges ny 420 kV-ledning og stasjoner. Det pågikk arbeid i stasjonen i Ørskog.

Om sårbarhet

- Dette skjedde med andre ord på et tidspunkt der dere var sårbar, med bare ei linje?

- Det å bygge nytt og samtidig opprettholde strømforsyninga er ei utfordring, så ja, sier Erdal.

Og også beredskapssjef for kraftforsyninga i Møre og Romdal, Gerhard Eidså - Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) forlenga arm inn i fylket, er opptatt av denne sårbarheta.

- Vi ser det igjen, at vi er sårbare i forhold til strømforsyning, og nettopp derfor er det jo at linja mellom Ørskog og Fardal bygges. Når denne blir ferdig vil forsyninga være mye sterkere, påpeker han.

Nettselskapa oppsummerer

Mandag formiddag var Eidså i full gang med å samle inn opplysninger fra de ulike nettselskapa etter strømbruddet.

- Disse gjør sine evalueringer - og rapporterer deretter inn til meg. Så får vi se om det er noen spesielle problemstillinger vi må ta tak i og gjøre tiltak på. Dette vil igjen bli vidererapportert til NVE, sier han.

- Ingen alvorlige problemer

Klokka 13, mandag forteller Eidså videre at langt de fleste av selskapa har meldt inn si oppsummering.

- Totalt dreier seg om 14 selskap - de fleste nettselskap, som skal rapportere. Nå mangler det fortsatt noen, men så langt er det ikke meldt om alvorlige problemer i tilknytning til strømbruddet, verken i selskapa eller hos noen av strømkundene, sier han.

Noen mista mobil og fastnett

- Det som likevel er verdt å ta med, spesielt i lys av telekaoset som ramma Nordvestlandet, 6. mars, er at noen kommuner på Sunnmøre mista mobil og fastnett ganske umiddelbart etter strømutfallet.

- Hva kan en gjøre her?

- Jeg regner meg en alt har fokus på det allerede, nettopp etter evalueringsmøtet som blei holdt, sier Eidså.

- Jeg melder som sagt videre det som kommer fram til NVE, og er alt i gang med dette, sier han.

Statnetts kraftledning mellom Sunndalsøra og Fræna falt ut i rundt femten minutter fra klokka 22.22, søndag. Dette rammet strømforsyninga fra Åskåra nord i Sogn og Fjordane til Fræna i Møre og Romsdal. Mange tusen strømabbonenter var uten strøm - mange i flere timer.

- Nå har vi spenning på alle ledninger, og bygger opp strøm til alle forbrukerne igjen. Det kan ta noe tid før alle har strømmen tilbake, sa pressevakt Irene Meldal i Statnett til smp.no klokka 23.15 søndag kveld.

Avhengig av egen produksjon

Pressekontakt Kari Løken i Mørenett meldte rundt klokka 23, søndag at de ville få 2/3 av strømbehovet dekt nordfra og at de holdt på å kjøre opp strømproduksjonen ved kraftverka i Tafjord for å få nok til å dekke inn resterende behov. En halv time seinere var beskjeden at de ikke fikk hjelp nordfra likevel.

- Det falt ut igjen, og vi har fått beskjed om at vi ikke får prøve på nytt. I og med at vi heller ikke har strøm sørfra er vi med andre ord fullstendig avhengig av egen produksjon i Tafjord, sa hun.

På spørsmål om Mørenett ville ha kapasitet til å klare dette aleine, var svaret fra Løken:

- Ja, etterhvert.

Politiet uten fasttelefoner

Mens noen alt fikk tilbake strømmen etter kort tid, hadde de fleste fått strømmen tilbake da klokka var blitt 23.30.

Sunnmøre politidistrikt meldte klokka 23.10 at deres vanlige linjer til fasttelefon er ute av drift som følge av strømbruddet, men at nødlinjen fungerte som forventa. Kort tid seinere meldte de at strømmen var tilbake, men at fasttelefonen fortsatt ikke fungerte.

- Politiet i Nordmøre og Romsdal svarer på fastlinjen, skrev de på Twitter.

Like etter klokken 07 mandag morgen opplyste Sunnmøre politidistrikt på Twitter at fasttelefonlinjen igjen fungerte.

Trine Kvalheim, kommunikasjonsdirektør i Helse Møre og Romsdal, sa rundt klokken 23, søndag at alle beredskapssystemene ved Ålesund sjukehus hadde fungert som de skulle under den massive strømstansen.

- Alt går etter forholdene bra. Aggregatene er påkoblet og forsyner sykehuset med strøm, sa Kvalheim til smp.no.

Beredskapssjef for strømforsyninga i Møre og Romsdal, Gerhard Eidså. FOTO: ISTAD NETT