Rådmann Jarle Bjørn Hanken anbefaler å stryke 13,5 millioner investeringskroner hos Ålesund Brannvesen til kommende formannskapsmøte i Ålesund.

- Dette er høyst nødvendige kroner, sier styreleder Knut Fylling (Frp) i Ålesund Brannvesen kommunale foretak.

- Stort behov

Han har kallet inn til ekstraordinært møte over helga.

- Vi har stort behov for å oppruste innvendig på stasjonen med tanke på arbeidsmiljøet, og det var planlagt å bytte ut en 24 år gammel utstyrsbil og en liten brannbil. Dette er helt nødvendige investeringer. Dette vil rådmannen helt ukritisk fjerne. Det er helt uholdbart å stryke 13,5 millioner kroner, sier Fylling til smp.no.

Ifølge styrelederen er arbeidsmiljøsituasjonen på brannstasjonen fra 70-tallet, og når mannskapene kommer inn etter oppdrag drar de med seg farlige gasser, støv og lignende inn i bygget med dårlig ventilasjon.

- Det er heller ikke tatt hensyn til kryssforurensing og for eksempel at asbeststøv skal bli overflyttet til stasjonen fra klærne, sier Fylilng.

Han sier videre at det er behov for oppgradering av garderobene hvor man ikke får ut fukt fra dusjene.

- Vi mener at man har gått for lenge uten å ta hensyn til helsa til brannmannskapene og deres familier, sier styrelederen.

- Må bytte ut biler

Det skal være stort behov for å bytte ut bilen som kjører ut spesialutstyr.

- Hvis vi for eksempel får en ulykke hvor en tankbil velter, er vi helt avhengig av utstyr fra denne bilen. Bilen har i løpet av sine 24 år kjørt mange mil, og det er ikke sikkert at den varer lenge. Det er store avstander til neste stasjon som har utstyret som trengs. Bilen er også maksimalt presset med tanke på vektbelastning, og den må skiftes ut slik at vi kan være sikre på at utstyret kommer fram, sier Fylling.

Fylling  legger til at Ålesund Brannvesen også trenger å skifte ut en annen liten brannbil.

- Vi skjønner at det er stram økonomi, men det er svært viktig at rådmannen og politikerne ser viktigheten av å opprettholde investeringene. Hvis ikke blir vi nødt til å kontakte Arbeidstilsynet, sier Fylling.

Vil stryke millioner

I sakspapirene til formannskapet står det at rådmannen vil opprettholde investeringer knyttet til utstyr og tilpasninger i 110-sentralen med to millioner kroner, men at den generelle investeringsrammen på 13,5 millioner kroner bør strykes inntil rådmannen får en total oversikt over investeringene i Ålesund Brannvesen.

- En endelig investeringsoversikt vil bli fremlagt i politisk møte i juni, ifølge Hanken.

Investeringsnivået må ned

Rådmann Jarle Bjørn Hanken i Ålesund kommune sier at han har stor forståelse for at brannvesenet har behov for sin investeringsramme.

- Det er en del tiltak som foreløpig er lagt på vent. Dette vil selvsagt oppleves som vanskelig. Men det store spørsmålet er om kuttene vi legger opp til i det hele tatt er nok knyttet til vår kommende status som ROBEK-kommune, sier Hanken.

Han påpeker at investeringsnivået må kraftig ned med tanke på signalene Ålesund kommune har fått fra Fylkesmannen når de skal godkjenne låneopptak.

- Det er helt klart at Knut Fylling har sine ord i behold, men det er også mange andre behov rundt i det kommunale systemet, og vi vil ikke greie å dekke opp alle behov når vi blir ROBEK-kommune. Det er helt urealistisk, sier Hanken.

Ålesund kommune ender på listen over kommuner som sliter økonomisk og som må under statlig styring i ROBEK-systemet fra andre halvår i år.

- Men de to millionene knyttet til nødnettet holder vi oss unna, sier Hanken, som understreker at saken skal opp til politisk behandling først i formannskapet, så i bystyret.

Rådmann Jarle Bjørn Hanken foreslår å stryke 13,5 millioner til investeringer hos brannvesenet i 2014. Foto: Staale Wattø