Dødsstatistikken i fritidsbåt er mørk. I fjor omkom 34 personer i fritidsbåtulykker og 27 av de omkomne hadde ikke redningsvest. Torsdag kl. 10.00 skal et forslag om redningsvestpåbud legges frem på Stortinget. Påbudet gjelder i åpen båt opp mot 8 meter og bare når båten er i bevegelse.

- Det hjelper ikke med holdningskampanjer, noe må gjøres for å få folk til å bruke redningsvest, sier stortingsrepresentant Else May Botten (Ap) fra Møre og Romsdal, som selv skal legge frem forslaget.

Menn er verstingene

Botten tror de fleste vil stille seg positivt til dette og referer til en undersøkelse der hele 82% av de spurte ønsker seg et påbud. Hun forteller også at det først og fremst er menn mellom 40 og 60 år som omkommer i fritidsbåtulykker.

- Det virker som kvinnene er mer opptatt av sikkerheten på sjøen. 94% av kvinnene som ble spurt er positive til et påbud. Jeg håper at et slikt påbud også vil få flere kvinner ut i båt, sier hun.

Støtte

Forslaget får også støtte fra Redningsselskapet og det Kongelige Norske Båtforbund.

- Både Redningsselskapet og det Kongelige Norske Båtforbund ønsker virkelig et påbud. Botten synes det er merkelig at folk ikke prioriterer sikkerhet på sjøen på samme måte som for eksempel i skitrekket.

- Når man er i skitrekkene er det sjelden man ser noen uten hjelm. Sikkerhet er like viktig på sjøen.

Like mange vester som personer

Dagens påbud går på at man skal ha like mange redningsvester ombord som det er personer med i båten. Dette er av liten nytte om vesten ikke er på når uhellet skjer.

- Det er liten hjelp i å ha en redningsvest bortgjemt en eller annen plass i båten når man faller i sjøen. Redningsvester fungerer bare når man har dem på, sier Botten til smp.no.

Else May Botten skal selv fremme forslaget på Stortinget torsdag.