Prosjektet har gått over to år der Møreforsking og Nofima har utviklet et nytt sensorisk system for testing av marine oljer i samarbeid med seks omega-3-produsenter i Møre og Romsdal.

De seks bedriftene som er med i prosjektet er BASF Brattvåg, Berg LipidTEch, Denomega, Epax Norway, GC Rieber Oils og Pharma Marine.

Prosjektet er støttet av Møre og Romsdal fylke.

I aromahjulet kan du sjøl gå på jakt i den marine oljens utallige egenskaper.

Gode og dårlige egenskaper

Hjulet er delt inn i skal hjelpe smaksdommere til å identifisere 21 egenskaper ved fiskeoljen. Knyttet til disse 21 egenskapene har panelet 60 hjelpeord å spille på når de skal beskrive smak og andre egenskaper ved omega-3-oljer.

Her finner du ord som betegner lukt og smak, følelsen oljen etterlater seg i munnen og om den er tynn eller tyktflytende.

Omega-3-oljen kan for eksempel smake  syrlig, ha smak av nøtter og frø, smør, gress, frukt.

Det er ikke bra hvis den smaker prosess, det vil si diesel, motorolje, brent olje, eller bleikjord. Eller om den har for eksempel har medisinsmak: smak av apotek, tannlegekontor, sprit eller såpe. Oljer med slike egenskaper blir raffinert på nytt eller fjernet.

Aromahjul for omega-3-oljer. Se hjulet i større format i bildeserie over. Kilde: Møreforsking.