Elisabeth Bolsgård i Olsvika ble litt rådvill da hun plutselig en lørdag fikk en fremmed hund på trappa som hadde stukket av.

Bolsgård er selv hundeeier, men er handikapet, slik at hun synes det var vanskelig å ta vare på en ekstra hund med tanke på stell, tur og fôr gjennom hele helga, slik det lå an til å bli. Hun ringte derfor Falk, som ikke kunne hjelpe.

– Så ringte jeg til politiet, og de rådet meg til å slippe den løs igjen, fordi «hunden sikkert ville finne hjem igjen selv», hevder Bolsgård. Det mente Bolsgård var en trasig beskjed, og tok den fremmede hunden på verandaen.

– Det skal ikke mye til før en hund roter seg inn i trafikken og blir påkjørt. Hunden er en god venn for mange. Jeg har selv mistet en, så jeg vet hvor leit det er, fortsetter hun. Derfor la Bolsgård ut et bilde på Facebook, og etter kort tid, kom eier Tore Finsnes på døra.

– Jeg kjørte rundt i nabolaget på leting, litt tilfeldig, sier Finsnes. Han sier at «Lexie» aldri stikker langt, men at den har chip i nakken som kan skannes.

– All data ligger på denne brikken, sier Finsnes. Dyrleger kan blant annet lese av slike brikker, men ifølge Bolsgård er det redusert bemanning. Hun ble ekstra oppgitt da verken Falk eller politiet kunne hjelpe, slik hun nylig hadde lest i Sunnmørsposten.

Samarbeid

Men politiet samarbeider vanligvis tett med den frivillige organisasjonen «Kellys håp»i Ålesund for sporing og ID-sjekking av hunder.

– Jeg kan ikke kommentere hva som er sagt i denne saken konkret, men vi noterer kontaktinformasjon, og får god hjelp fra «Kellys håp», sier operasjonsleder Kenneth Sætre. Politiet har ikke plass til å ta inn alle hunder de får melding om.

«Kellys håp» har egen skanner og kan enkelt lese av mikrobrikken på hundene. Initiativtakerne Mona og Wenche Ystenes har gjenforent 70–80 hunder i Ålesundsområdet med eierne sine. Stort sett ved hjelp av frivillighet og jungeltelegraf. Kun tre hunder er ikke gjort rede for, ifølge Wenche. I april i år er det ti år siden hunden deres Kelly var på rømmen i 22 dager. Det var bakgrunnen for oppstarten.